Schimbările climatice sunt o ”ameninţare imensă” pentru umanitate
Acesta a mai spus că este foarte important ca guvernele lumii să ia măsuri cât mai curând posibil.
”Sunt foarte încântat să am acest Nobel pentru că este o recunoaştere a întregului domeniu în care lucrez”, a adăugat Giorgio Parisi.
Premiul Nobel pentru fizică
Cercetătorii Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi au fost recompensaţi marţi cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2021 pentru „contribuţii extraordinare aduse înţelegerii sistemelor fizice complexe”, precum schimbarea climei.
Giorgio Parisi va primi jumătate din acest premiu, pentru „descoperirea interacţiunii dintre dereglări şi fluctuaţii din sistemele fizice, de la scară atomică la scară planetară”, iar Syukuro Manabe şi Klaus Hasselmann vor împărţi cealaltă jumătate a premiului, fiind recompensaţi pentru „modelul fizic al climei Pământului, cuantificând variabilele şi prezicând în mod fiabil încălzirea globală”, potrivit comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobel.
Schimbările climatice vor afecta erupțiile vulcanice
Cercetătorii au arătat că schimbările climatice provocate de om vor avea consecințe importante asupra modului în care gazele vulcanice interacționează cu atmosfera. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Met Office din Marea Britanie spun că erupțiile de mare magnitudine vor avea efecte mai mari pe măsură ce clima continuă să se încălzească.
Cu toate acestea, efectele de răcire ale erupțiilor mici și mijlocii ar putea scădea cu până la 75%. Deoarece aceste erupții mai mici sunt mult mai frecvente, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă efectul net va fi încălzirea sau răcirea suplimentară.
Unde și când un vulcan erupe nu este ceva ce putem controla, dar pe măsură ce atmosfera se încălzește din cauza schimbărilor climatice, nuanțele de cenușă și gaz emise de erupțiile vulcanice mari, dar rare, vor crește din ce în ce mai mult. Schimbările climatice vor accelera, de asemenea, transportul materialului vulcanic – sub formă de picături mici, strălucitoare numite aerosoli de sulfat vulcanic – de la tropice la latitudini superioare.
Pentru erupții mari, efectul combinat al acestor fenomene va face ca ceața creată de aerosolii vulcanici să blocheze mai multă lumină solară să ajungă la suprafața Pământului, amplificând în cele din urmă răcirea temporară cauzată de erupțiile vulcanice. Rezultatele sunt raportate în revista Nature Communications.