O mare parte din dezbaterile despre încălzirea globală se concentrează pe consecințele cele mai teribile, proiectate în viitor: imagini cu incendii și inundații devastatoare, pe o planetă din ce în ce mai nelocuibilă.
Și asta dacă guvernele lumii, în special cele ale Statelor Unite, Chinei și ale celorlalte state care emit gaze cu efect de seră, nu reușesc să limiteze utilizarea combustibililor fosili. Adevărul este că trăim deja într-o lume tot mai transformată de schimbările climatice, aproape de nerecunoscut. Nu există în acest moment țară care să nu resimtă efectele, scrie editorialistul New York Times, Kathleen Kingsbury, potrivit La Presse.
Aceasta este de fapt ideea din spatele „Postcards From a World on Fire”, un proiect major Times Opinion, publicat recent. Vara trecută, când se apropia reuniunea COP26 de la Glasgow, s-a început să se lucreze la ceea ce a fost imaginat ca un proiect climatic crucial, care să se bazeze pe aproape toate instrumentele jurnalistice avute la dispoziție.
Un apel la acțiune înainte de summit-ul de la Glasgow
Astfel, s-a vrut o evaluare a situației din fiecare țară pentru a fi aduse argumente solide asupra urgenței climatice. Acest apel la acțiune a fost cu atât mai necesar, cu cât summitul de la Glasgow a pornit cu mari speranțe și, în cele din urmă, a ajuns la cîteva acțiuni care ar putea să urnească lucrurile din loc.
O echipă de jurnalişti, condusă de Meeta Agrawal, editorul de proiecte speciale al Times Opinion, a documentat extrem de atent modul în care schimbările climatice au un impact în fiecare dintre cele 193 de state membre ale Naţiunilor Unite. A fost un efort uluitor. Și, probabil, nu va fi în zadar.
Poveștile pot părea îngrozitoare
Unele date sunt, fără îndoială, îngrozitoare, precum poveștile de viață ale oamenilor înfometați care își părăsesc casele din Guatemala. Altele pot părea mai optimiste, dacă ne gândim la cei care vor să ridice zgârie-nori din lemn, în Norvegia.
”Deschideți ochii: am eșuat! Criza climatică este acum!”
Luate împreună, toate acestea spun o poveste nefardată despre ceea ce considerăm a fi problema existențială cu care se confruntă planeta astăzi. Schimbările climatice nu mai pot fi oprite. Așa cum, de altfel ne spune și clipul video care se află în centrul acestui proiect: „Deschideți ochii: am eșuat! Criza climatică este acum.”