Incendiile sălbatice din ultimii ani au făcut ca zeci de mii de oameni din SUA, Canada, Grecia și Turcia să își părăsească casele. Același lucru s-a întâmplat în SUA , India și Bangladesh din cauza musioniilor. De asemenea, peste un milion de oameni din Germania, China și Myanmar și-au părăsit casele din cauza inundațiilor masive. Tot acest fenomen se numește „migrație climatică”, potrivit Deseret News.

În doar o săptămână în această vară, cel puțin 40 de țări au suferit evenimente meteorologice extreme, relatează Down To Earth . Țările din Africa, Asia, Europa, America de Nord și Oceania au fost toate afectate. Fotografiile și videoclipurile ce surprind aceste dezastre au arătat ca niște filme de groază pline de scene apocaliptice.

Există multe lucruri pe care încă nu le știm despre migrația climatică, dar știm că această migrație vine rapid și ar putea deveni cea mai mare migrație din istoria omenirii, potrivit The New York Times.

Cine sunt migranții climatici?

Migranții climatici – numiți uneori refugiați climatici sau migranți ecologici – vin din multe locuri și din multe motive, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a Națiunilor Unite.

Migranții climatici pot fi strămutați intern sau internațional, temporar sau permanent, aproape de casele lor sau departe de casele lor. Dislocarea lor poate fi forțată sau voluntară, planificată sau neplanificată, colectivă sau individuală. Potrivit Organizației Internaționale a ONU pentru Migrație, cauza deplasării acestora ar putea fi bruscă sau lentă.

În esență, migrația climatică variază foarte mult.

Care sunt cauzele migrației?

În general, oamenii migrează din cauza a două tipuri de evenimente climatice: evenimente cu debut brusc și evenimente cu debut lent, conform Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU.

Evenimentele cu debut brusc sunt cele mai simple de explicat. Aceste evenimente sunt adesea considerate dezastre naturale – incendii, inundații, furtuni tropicale și altele asemenea. Adesea, aceste evenimente sunt dramatice.

Aceste evenimente meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice, potrivit celui mai recent și mai cuprinzător studiu al Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice.

Evenimentele cu debut lent sunt mai complexe, dar la fel de îngrijorătoare.

Pentru a oferi un exemplu frecvent văzut de cercetători, luați în considerare o comunitate rurală în care mediul nu a fost normal recent. Seceta s-a înrăutățit în ultimii ani, făcând apa mult prea puțină și căldura mult prea abundentă. Incendiile se aprind ușor și se răspândesc rapid. Foamea și lipsa de alimente se conturează. Concurența pentru diminuarea resurselor naturale a început să alimenteze conflictele violente.

Va fi cel mai mare val de migrație globală din istorie

„Mulți vor pleca, suferind de căldură, foamete și haos politic, dar alții vor fi forțați să meargă mai departe”, a declarat Abrahm Lustgarten, reporter de mediu pentru ProPublica, în The New York Times.

Majoritatea celor forțați să plece din zonele rurale nu se vor merge într-o destinație internațională. Mai degrabă, vor urma un model de migrație „treptată” . În primul rând, oamenii își vor părăsi actuala casă pentru a merge într-un oraș mai mare din apropiere. Apoi, dacă condițiile din oraș nu sunt mai bune, vor lua în considerare trecerea frontierelor.

În 2018, Institutul pentru Economie și Pace a prezis că cel puțin 1,2 miliarde de persoane ar putea fi strămutate de evenimente legate de climă până în 2050, a raportat Forumul Economic Mondial .

Pe baza acestor estimări, valul migranților climatici ar putea varia în mărime de la întreaga populație a Columbiei la întreaga populație a continentului African,  conform datelor Worldometer.

Dar aceste estimări ale datelor sunt exact asta – estimări. Numărul exact al migranților, cronologia migrației acestora și rutele lor de migrație rămân incerte, potrivit Forumului Economic Mondial.

Sursa foto: Dreamstime