Schimburile comerciale între România și Mexic au ajuns la 315 milioane de dolari în anul 2022. În acest sens, președintele Camerei de Comerț și Industrie din București, Iuliu Stocklosa, s-a întâlnit recent cu Miguel Angel Surez Meza, director general al companiei mexicane Rumec International.
Valoarea totală a schimburilor bilaterale între România şi Statele Unite Mexicane a fost de 315 milioane de dolari în primele zece luni din 2022, în creştere cu 7% faţă de aceeași perioadă a anului 2021, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).
Mexicul este cea mai importantă piaţă de desfacere a produselor româneşti din America Latină
Din această sumă, exportul a fost în valoare de 216 milioane dolari, în creştere cu 5%. De asemenea, importul a înregistrat o sumă de 99 milioane dolari, în creştere cu 12%.
Potrivit sursei citate, președintele Camerei de Comerț și Industrie bucureştene, Iuliu Stocklosa, s-a întâlnit cu Miguel Angel Surez Meza, director general al companiei mexicane Rumec International, în cadrul căreia au discutat despre o platformă on-line pentru comerţ internaţional, fiind în acelaşi timp reprezentant al societăţii cooperatiste „Pascual Boing”, producătoare şi distribuitoare a produselor proprii (fructe exotice, băuturi răcoritoare din acestea lapte etc) atât în Mexic, cât şi în străinătate, precum şi al firmei „H2OSky”.
Așadar, principalul obiectiv al întrevederii a vizat identificarea unor oportunităţi de colaborare şi de punere în valoare a potenţialului celor două comunităţi de afaceri. Iuliu Stocklosa a evidențiat deschiderea pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu Statele Unite Mexicane, aceasta fiind cea mai importantă piaţă de desfacere a produselor româneşti din America Latină.
O modalitate facilă pentru importul direct o constituie utilizarea platformei online dezvoltate de Rumec International
În cadrul intervenţiei sale, Miguel Angel Surez Meza și-a exprimat interesul pentru livrarea directă în România a unor mărfuri precum fructe exotice, cafea, cacao şi alte produse organice, de bună calitate şi la preţuri competitive, furnizate de cooperativa Pascual Boing din Mexic.
Conform oficialului mexican, acestea pot fi prelucrate în România şi exportate apoi către pieţe de interes, un exemplu ar fi cea a Emiratelor Arabe Unite. Sursa citată a relatat că o modalitate facilă pentru importul direct o constituie utilizarea platformei online dezvoltate de Rumec International.
Tot prin intermediul acestui instrument modern, companiile româneşti pot vinde produsele şi tehnologiile (în mod special în domeniul agro-alimentar) pe piaţa mexicană. De asemenea, Miguel Angel Surez Meza a folosit prilejul pentru a vorbi despre posibilitatea utilizării şi în România a unei tehnologii inovatoare de obţinere a apei din atmosferă „Sky H2O – AWG” (Atmospferic Water Generation), realizată în California și folosită cu succes în Mexic.