Schimburile comerciale româno-turkmene au înregistrat, la 31 decembrie 2022, o valoare de 159,3 milioane dolari, în scădere cu 44,1% faţă de anul precedent, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

Din această sumă, exporturile româneşti s-au cifrat la 4,8 milioane dolari, în creştere cu 204%, iar importurile la 149,9 milioane dolari, în scădere cu 45,4%.

CCIB a organizat, în parteneriat cu Ambasada Turkmenistanului în România, cea de a XVI-a ediţie a „Zilei Oportunităţilor de Afaceri”.

Turkmenistan, un stat neutru

„Am dedicat această ediţie Turkmenistanului întrucât este unul dintre cele mai bogate state în resurse energetice din bazinul Mării Caspice şi din Asia Centrală, are un potenţial economic semnificativ şi este singura ţară permanent neutră din Asia, recunoscută de Adunarea Generală a ONU.

În plus, avem o colaborare foarte bună cu Ambasada acestei ţări la Bucureşti şi cu E.S. Annamammet Annayev, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Turkmenistanului în România, care este foarte activ în promovarea relaţiilor economice bilaterale”, a declarat în deschiderea evenimentului Iuliu Stocklosa, preşedintele CCIB.

Principalele subiecte abordate au vizat situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior cu Turkmenistanul, potenţialul economic al acestei ţări, precum şi domeniile în care pot fi dezvoltate proiecte în cooperare. Potrivit lui Annamammet Annayev, în ţara sa se acordă o atenţie sporită accelerării reformelor structurale pentru trecerea la economia de piaţă, precum şi măsurilor necesare asigurării stabilităţii economice, în contextul actual.

Interes în România al asiaticilor

Totodată, ambasadorul Turkmenistanului în România a punctat interesul pentru cooperarea cu parteneri din România, precum şi importanţa unei mai bune cunoaşteri reciproce a celor două comunităţi de afaceri.

În ceea ce priveşte sectoarele care oferă oportunităţi semnificative, în cadrul evenimentului au fost reliefate: energia, infrastructura de transport, construcţiile industriale şi civile, agricultura şi industria de prelucrare a produselor agroalimentare, industria textilă, tehnologia informaţiei şi comunicaţiile, industria chimică şi petrochimică.

În a doua parte a evenimentului, oaspeţii au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB, în cadrul unei sesiuni B2B. În cazul în care reprezentanţi ai mediului de afaceri din Bucureşti, dar şi din alte zone ale ţării sunt interesaţi să-şi internaţionalizeze afacerile cu parteneri din Turkmenistan, sunt invitaţi să contacteze Serviciul Relaţii Internaţionale al CCIB.

Seria seminariilor „Ziua oportunităţilor de afaceri” a debutat în septembrie 2013, cu o ediţie dedicată SUA, urmată de evenimente care au vizat: Orientul Apropiat şi Mijlociu, regiunea magrebiană, Balcanii de Vest, Marea Britanie şi Australia, Arabia Saudită, India, R. I. Pakistan, R. I. Iran, Peru, Republica Cehă, Republica Cipru, Bosnia-Herţegovina, dar şi ţările vecine, precum Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria.