Turcia este acum pe locul 4 în clasamentul celor mai importanţi investitori străini din România. Exporturile au depăşit 964 de milioane de euro, în timp ce importurile au ajuns la aproximativ 605 milioane de euro.
Între principalele grupe de produse comercializate, metalele conduc detaşat. După metale, schimburile comerciale româno-turce s-au concentrat pe sectorul de echipamente electrice şi autovehicule, cel al produselor minerale şi vegetale, dar şi pe produsele chimice, mase plastice şi textile.
‘România este o ţară cu un potenţial economic considerabil. În pofida condiţiilor economice dificile cu care se confruntă întreaga economie, oamenii de afaceri turci activi în România au încredere în potenţialul de creştere al acestei ţări şi îşi continuă planurile investiţionale ca şi până acum’, a afirmat preşedintele TIAD, Omer Susli.
Turcia este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai României în cadrul schimburilor comerciale extracomunitare şi, începând cu anul 2008, a treia destinaţie ca volum al exporturilor.
Conform cifrelor oficiale, în România sunt înregistrate în jur de 12.000 de societăţi comerciale cu capital turcesc, cu o valoare totală de peste 520 de milioane de euro. Aceste statistici nu includ, însă, investitorii turci care derulează afaceri în România prin filiale care sunt înregistrate în alte ţări, precum Olanda, Anglia sau Germania.
Luând în considerare şi aceste investiţii, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci estimează ca investiţiile turceşti în România depăşesc 1,5 miliarde de euro.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) este o organizaţie non-profit, constituită în 1993, la iniţiativa oamenilor de afaceri turci din România şi are ca principal obiectiv dezvoltarea relaţiilor economice, sociale şi culturale dintre Turcia şi România. În acest moment, TIAD numără aproximativ 146 de membri.
Membrii asociaţiei activează în domeniul aparaturii electrice şi electronice, produselor chimice şi maselor plastice, transportului, construcţiei de maşini, industriei, comerţului, financiar-bancar, alimentaţiei, confecţiilor, turismului, construcţiilor.