De la lansarea sa în 1987, peste 2,5 milioane de studenți europeni au avut ocazia de a merge în străinătate la studii într-o instituție de învățământ superior sau de a efectua un stagiu într-o întreprindere datorită acestui program. Dacă tendințele actuale se confirmă, Uniunea Europeană își va atinge până în 2012 și 2013 obiectivul, și anume, acela de a susține 3 milioane de studenți Erasmus.
Cele mai populare destinații alese de studenți în 2010-2011 au fost Spania, Franța și Regatul Unit. Spania a trimis cel mai mare număr de studenți în străinătate, urmată de Franța și Germania. Luxemburg a trimis cel mai mare număr de studenți în străinătate, ca procentaj din populația studențească națională.
 
Bugetul consacrat de Erasmus mobilității studenților și personalului se ridica în 2010-2011 la aproximativ 460 milioane de euro.
Din totalul studenților care au beneficiat de sprijinul Erasmus în 2010-2011, un număr de aproximativ 190 000 și-au petrecut până la 12 luni din programul de obținere a diplomei în străinătate în cadrul unei universități sau al unei alte instituții de învățământ superior dintr-una din cele 32 de țări care participau în perioada respectivă la inițiativa Erasmus (cele 27 de state membre, Croația, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Turcia. Elveția a devenit din 2011-2012 cea de-a 33-a țară participantă la Erasmus). Numărul de studenți care aleg opțiunea de studiu a crescut cu 7,2% față de 2009-2010.
Stagiile efectuate în întreprinderi din străinătate au fost sprijinite prin Erasmus începând din 2007 și sunt tot mai populare. În 2010-2011, unul din șase studenți Erasmus au ales această opțiune, totalizând 41.000 de euro, ceea ce reprezintă o creștere cu 15% față de anul precedent.
Cererea depășește semnificativ numărul de burse Erasmus disponibile în majoritatea țărilor participante. Bursa acordată lunar de Erasmus, destinată să acopere o parte din costurile suplimentare legate de instalarea în străinătate și cheltuielile de călătorie a fost de 250 euro – o ușoară scădere în raport cu anul anterior (254 euro), ceea ce a permis mai multor studenți să beneficieze de program.
Mai mult, 40.000 de burse au fost acordate personalului universitar și profesorilor pentru a preda sau a se forma în străinătate, cu 13 % mai multe decât în anul precedent.
Obiectivul european pentru mobilitatea studenților este de cel puțin 20% până la sfârșitul acestui deceniu. În prezent, aproximativ 10% dintre studenți fac studii sau se formează în străinătate cu sprijinul Erasmus sau prin alte mijloace publice și private. Aproximativ 4,5% dintre aceștia primesc o bursă în cadrul programului Erasmus.
Erasmus nu oferă doar burse pentru studenți și personal din învățământul superior, dar, prin finanțare pentru proiecte și rețele transnaționale, programul permite, de asemenea, cooperarea instituțiilor de învățământ superior.
Permițând acestor instituții să inoveze în materie de învățământ, Erasmus a îmbunătățit, de asemenea, sistemele de recunoaștere a perioadelor de studii efectuate în străinătate; programul a favorizat în plus dezvoltarea serviciilor de sprijin pentru studenți, precum și cooperarea cu conducerea întreprinderilor și responsabilii din instituții.