Gigantul energetic Schlumberger tocmai a raportat rezultatele financiare din primul trimestru și a reiterat perspectivele sale pesimiste pe termen scurt în ce priveşte industria petrolieră, scrie portalul de ştiri Business Insider.
Cea mai mare companie din lume în domeniul serviciilor petroliere a anunţat un câștig ajustat per acțiune – EPS de 0,40 dolari, cu o scădere de 63% a venitului net în ritm anual, excluzând costurile și creditele la 501 milioane de dolari.
Veniturile au scăzut cu 36% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 6,52 miliarde de dolari.
Așteptările analiștilor erau de 0,39 dolari pe acţiune şi venituri în valoare totală de 6,51 miliarde de dolari. Deci, a fost o luptă în ce priveşte câștigurile, cu venituri mai mult sau mai puțin aliniate.
În comunicatul privind câștigurile, Schlumberger a declarat ca industria petrolului va continua să fie caracterizată printr-un dezechilibru între cerere și ofertă.
CEO Paal Kibsgaard a declarat:
„Pe parcursul primului trimestru al anului 2016, declinul activității globale și a ratei de perturbare a activității a atins niveluri fără precedent, în timp ce industria de profil expune semne clare de operare într-o criză de numerar pe scară largă. Cheltuilile bugetate E&P au scăzut din nou și au afectat în mod substanțial rezultatele noastre. Acest mediu este de așteptat să continue să se deterioreze şi în trimestrul următor, având în vedere amploarea și caracterul neregulat al întreruperilor în activitate.”
Kibsgaard a mai spus că cercetările recente cu privire la cheltuielile privind explorarea și producția au aratat scăderi mai clare decât s-a anticipat anterior.
"Navigând în acest peisaj, trebuie să ne concentram pe echilibrarea cotei de piață față de rentabilitate în timp ce, de asemenea, trebuie să lucrăm pentru a păstra capacitățile de bază ale companiei pe termen lung", a spus el. "Vom continua să adaptăm costurile și resursele, în timp ce vor rămâne precauţi în sporirea capacităţii, având în vedere caracterul imprevizibil al pieței actuale."
în urmă cu două săptămâni, Schlumberger şi-a reafirmat așteptările privind veniturile trimestriale și a spus că îşi va reduce activitatea în Venezuela, după ce compania națională de petrol a acestei ţări nu şi-a achitat cheltuielile.
Economia Venezuelei a lovit industria petrolului din această ţară, prin urmare şi profiturile Schlumberger.
Acţiunile Schlumberger au crescut cu 15% joi, la închiderea şedinţei de tranzacţionare, dar au scăzut cu 12% față de anul trecut.