Aliații care vor trimite armament Ucrainei vor primi imediat armament din partea Germaniei
Pe măsură ce sprijinul internațional pentru Ucraina își pierde din avânt, Germania continuă să refuze să livreze tancuri de înaltă tehnologie Ucrainei și pariază pe „schimburi de schimburi” cu țările din Europa de Est pentru a ajuta țara devastată de război.
Cancelarul german Olaf Scholz a justificat această abordare prin faptul că deciziile au fost luate în strânsă consultare cu aliații săi transatlantici.
„Este o decizie de conducere pe care am luat-o împreună că nu mergem singuri, ci lucrăm întotdeauna cu aliații noștri”, a declarat el în timpul discursului său din Bundestag de miercuri.
Olaf Scholz mizează în schimb pe așa-numitul „schimb în lanț”, în care statele membre din Europa de Est livrează Ucrainei tancurile lor sovietice în schimbul „armelor modernizate din stocurile germane”.
Expedierea armelor va fi iminentă
După întârzieri inițiale în furnizarea acestor arme partenerilor din estul UE, Scholz a anunțat că expedierea va fi iminentă.
„Am investit o mare cantitate de energie pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla”, a spus el.
În timp ce Scholz și-a justificat refuzul de a trimite direct tancuri de înaltă tehnologie în Ucraina prin faptul că nu a vrut să se abată de la abordarea occidentală, Spania analizează în prezent dacă să trimită tancuri Leopard în Ucraina.
Potrivit informațiilor obținute de Business Insider, o delegație ucraineană se află în prezent în Spania pentru a inspecta tancurile.
Cu toate acestea, chiar dacă Madridul va aproba acordul, Germania va avea în continuare ultimul cuvânt în ceea ce privește livrarea tancurilor. Deoarece tancurile au fost produse inițial în Germania, guvernul are drept de veto în ceea ce privește expedierea către țări terțe.
De asemenea, cel mai mare furnizor de arme din Germania, Rheinmetall, a anunțat recent că ar putea livra Ucrainei aproximativ 100 de tancuri Marder și aproape 90 de tancuri Leopard I în viitorul apropiat. O duzină dintre aceste tancuri sunt gata de livrare chiar acum.
Scăderea sprijinului pentru Ucraina
Între timp, impulsul pentru continuarea angajamentului față de Ucraina încetinește considerabil, se arată într-un raport al Institutului Kiel pentru Economie Mondială, actualizat miercuri.
În timp ce Ucraina se îndreaptă spre o fază critică în lupta sa pentru Donbas, în ultimele săptămâni nu s-a făcut aproape niciun angajament suplimentar. Angajamentul total față de Ucraina se ridică la 80,7 miliarde de euro, dar comunitatea globală a promis doar aproximativ 2,5 miliarde de euro între 8 iunie și 1 iulie.
În timp ce cancelarul Scholz a declarat că guvernul său a mobilizat „mult sprijin pentru Ucraina”, Germania se află doar pe locul 13 în ceea ce privește angajamentul față de Ucraina în raport cu PIB-ul – după Franța, Danemarca și Portugalia.
Cu toate acestea, UE este, de asemenea, în urmă, iar SUA continuă să fie lider în ceea ce privește sprijinul. În timp ce instituțiile și statele membre ale UE au promis împreună 27,7 miliarde de euro până în prezent, administrația Biden a alocat aproape 43 de miliarde de euro în același interval de timp – mai mult de jumătate din totalul angajamentelor comunității internaționale, scrie Euractiv.