Un site cu informatii credibile din stiinta si tehnica: AlphaGalileo (www.alphagalileo.org), coordonat de British Association for the Advancement of Science din Londra. Comunicatorii adreseaza aici mesajele lor ziaristilor din toata lumea. Peste 2.500 de ziaristi si mai mult de 1.000 de colaboratori s-au "abonat" la acest mijloc de informare. AlphaGalileo este doar unul din proiectele finantate in 2000 prin componenta "Sensibilizarea publicului cu privire la Stiinta si Tehnica, parte a programul
Un site cu informatii credibile din stiinta si tehnica: AlphaGalileo (www.alphagalileo.org), coordonat de British Association for the Advancement of Science din Londra. Comunicatorii adreseaza aici mesajele lor ziaristilor din toata lumea. Peste 2.500 de ziaristi si mai mult de 1.000 de colaboratori s-au „abonat” la acest mijloc de informare. AlphaGalileo este doar unul din proiectele finantate in 2000 prin componenta „Sensibilizarea publicului cu privire la Stiinta si Tehnica, parte a programului european „Cadru V”. Alte exemple: proiectul „Viata in univers”, coordonat de European Southern Observatory Education & PR Dept, a primit 351 mii euro, iar expozitia digitala a stiintelor vietii, Bionet, a fost subventionata cu 743 mii euro.
Proiectele pentru „sensibilizarea publicului cu privire la stiinta si tehnologie” pot fi sustinute cu sume de cateva sute de mii de euro, cu conditia sa fie realizate in parteneriat de catre organizatii nonprofit din statele UE sau din tarile candidate. Programul are in vedere trei domenii:
· Dialog cu publicul: mecanisme de implicare a publicului in dezbateri stiintifice;
· Rolul mass-media si al furnizorilor de informatii stiintifice: informarea tinerilor cu privire la inovatii, identificarea practicilor de succes, noi abordari pentru comunicarea de informatii stiintifice. Prioritate vor avea presa generalista, televiziunea, Internetul, muzeele si centrele stiintifice.
· Saptamana Europeana a Stiintei si Tehnologiei 2003. Obiectiv: demonstrarea si explicarea impactului stiintei, a utilizarii acesteia si a aplicatiilor sale in viata cotidiana a cetatenilor europeni intr-o maniera accesibila acestora. Se pot face propuneri in orice domeniu stiintific, incluzand stiintele sociale si economice, cu conditia sa demonstreze beneficiile actiunii la nivel european.
Ca reguli generale: au acces organizatii nonprofit din statele europene – comunitare sau candidate. Vor participa la proiect cel putin trei parteneri independenti, dintre care unul va fi din UE. Propunerile pot fi trimise fie pe hartie si, ca o noutate, pe suport electronic. Instrumentul software numit ProTool este gasit la adresa: https://www.cordis.lu/fp5/ protool.
Propunerile pe suport de hartie vor fi trimise la adresa:
European Commission, Human Potential Programme – Raising Public Awareness, Research Proposals Office, ORBN 8, B-1049 Brussels.
Ghidul solicitantului si detalii:
Un birou de informare este deschis la Bruxelles pentru intrebari formulate in scris la adresa de e-mail: improving@cec.eu.int, web: https://www.cordis.lu/improving.
In Romania: Punctul National de Contact din Ministerul Educatiei si Cercetarii (dna Virginia Enache), tel./fax: 01.210.92.75, e-mail venache@mct.ro.
Dezbatere despre viitorul Europei
Pot solicita sume intre 50 si 150 de mii euro organizatii noncomerciale sau organisme publice stabilite in UE, in parteneriat cu o organizatie din statele candidate. Vor fi acceptate activitati de tipul: convorbiri, dezbateri, seminarii si conferinte, retele intre participantii la dezbatere.
Propunerile vor include perioada de maximum 18 luni.
Adresa de contact: M. Gerard Legris, coordonator program „Public debate on the future of Europe”, Secretariat-General of the European Commission, Rue de la Loi/ Wetstraat 200, B-1049 Bruxelles
Tel: +32 2 299 94 06, e-mail: futurum@cec.eu.int n
bursa de idei
Laurentiu Constantin, Buzau propune „crearea in municipiul Buzau a unui centru care sa ofere acces la servicii de tehnoredactare, printare, Internet, sa existe o minibiblioteca si un stand cu publicatii. Beneficiari: elevi, studenti si alti membri ai clubului”.
E-mail: Laurentiu.Constantin@CCHBC.com, Laur_Ctin@yahoo.com.
Marinela Degeratu, consultant resurse umane, Psitest Consult, Nadia Arsin, asistent manager Sitindustrie Romania: „…ne-ar fi extrem de utile informatiile despre programele de finantare”.
Pagina 19 din Capital este dedicata programelor de fianantare. Raspunsul la intrebarea pe care ati adresat-o Delegatiei Comisiei Europene este in pregatire, il vom publica de indata ce il vom primi.
Cristina Cepeliuc, Petrosani, Hunedoara (cristina_cepeliuc@yahoo.com)
„Impreuna cu un prieten pictor (eu sunt director marketing la o firma din localitate), dorim sa infiintez o scoala de arta. Obiective: dezvoltarea sociala a comunitatilor afectate de restructurarea sectorului minier prin activitati de prelucrare a lutului, goblenuri etc. Avem un spatiu, dar ne trebuie bani sa-l amenajam”.
Speram ca prin intermediul acestei rubrici sa va gasiti parteneri. Pentru zona miniera, va semnalam Fondul MARR, derulat prin BCR. Este vorba nu de fonduri nerambursabile, ci de credite ceva mai avantajoase decat cele de pe piata. Intrebati la o sucursala a bancii din judet.
Radu Petrica ne-a trimis, inca de la inaugurarea rubricii, o lista intreaga de idei (v. Capital nr. 9/28 februarie): un nou combustibil; geamuri ieftine si incasabile, in special pentru sere; sistem de franare de urgenta pentru autovehicule; container ecologic; localitate independenta energetic. As dori foarte mult o analiza mai detaliata a ideilor de mai jos, in vederea intocmirii unei schite.
Localitate independent finantata energetic. Un astfel de proiect tocmai a fost inaugurat in cadrul proiectelor Phare. Cat despre analiza ideilor, firmele de consultanta va pot oferi sprijin. Din cate stim, pe site-ul www.euroconsulting.ro puteti beneficia gratuit de o evaluare a ideii dvs., din punctul de vedere al accesului la finantare.
Mesaje pentru Bursa de idei: manuela.preoteasa@capital.ro,
fax: 01/203.09.02.
Un pic mai bine pentru copii
Programul Daphne, cu o valoare de sase milioane euro in acest an acorda fonduri nerambursabile pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva copiilor, tinerilor si femeilor.
Daphne (2000 – 2003) finanteaza:
· colaborarea intre ONG-uri si alte tipuri de organizatii, inclusiv autoritati publice, activand in domeniul combaterii violentei;
· informarea publicului in legatura cu violenta si cu prevenirea violentei asupra copiilor, tinerilor si femeilor, inclusiv asupra victimelor traficului sexual sau altor abuzuri sexuale.
Buget total: 20 milioane euro; buget 2002: sase milioane euro.
Cine poate solicita finanTare:
Organizatii publice sau private din statele UE sau din tarile spatiului economic european (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Organizatiile din tarile candidate pot participa in calitate de parteneri, fara a fi coordonatori de program (nu pot primi fonduri direct de la CE).
Cofinantare din partea organizatiilor solicitante: minimum 20%.
Fonduri nerambursabile: intre 30 si 125 mii euro pentru un proiect pe 12 luni, respectiv intre 60 si 250 mii euro pentru un proiect pe doi ani.
Documente necesare:
Clic download pe pagina web a Centrului de informare al Comisiei Europene in Romania, la www.infoeuropa.ro/Oportunitati de finantare, programul Daphne (pagina 2) sau cautare generala dupa Daphne. Contact Centrul de Informare, Calea Victoriei, nr. 88, tel 01.315.34.70, e-mail: contact@infoeuropa.ro
Sau direct de la centrul din Bruxelles, la web: https://europa.eu.int/comm/justice_home/project/ daphne/en/index.htm, e-mail: isabelle.touwaide @cec.eu.int sau ute.marschner@cec.eu.int
Exemple de proiecte finanTate In 2001:
Centru de prevenire si de asistenta pentru victimele cu handicap, care au suportat abuzuri sexuale;
Forum European pentru securitatea sociala a femeilor in etate;
Violenta impotriva copiilor si a tinerilor. Retele de interventie operativa in mediul scolar.
Lista completa a proiectelor aprobate este disponibila, in format pdf., la adresa: https://europa.eu.int/ comm/justice_home/project/daphne/en/index.htm.