Pe Alberto Rodriguez l-am cunoscut in urma unei reclame cu oferte de cursuri publicate in Anuntul telefonic. Mi-a atras atentia. Oferta era total diferita de toate celelalte programe de instruire: BRAZILIA. Cursuri de dansuri latine, braziliene, cu aplicatie practica: spoturi publicitare, videoclipuri, evenimente speciale, diverse campanii publicitare bazate pe strategie braziliana.” Dar nu acesta a fost motivul pentru care am sunat la numarul indicat in anunt si am insistat sa ma intalnesc cu interlocutorul meu. Ci faptul ca zilnic, la televizor, suntem bombardati cu telenovele latino-americane. La radio auzim tot mai des melodii latino interpretate de solisti sau trupe de instrumentisti romani. In multe discoteci se danseaza cu frenezie pe ritmuri de samba. Documentarele despre carnavalul de la Rio de Janeiro sau despre civilizatia latino-americana ne fascineaza. Este o lume pe care multi dintre noi si-ar dori sa o cunoasca.
Asa ca m-am intalnit cu Alberto Rodriguez, si primul lucru pe care
l-am intrebat a fost, desigur, ce cauta in Romania cu o astfel de oferta de instruire. „Am venit in Romania in urma cu aproape trei ani si am descoperit oameni si tinuturi foarte asemanatoare cu cele din Brazilia. Am inceput o rubrica la un post de radio, apoi si am vazut ca are succes, asa ca m-am gandit sa pun in aplicare un proiect mai amplu, realizat impreuna cu Ambasada Braziliei, cu scopul de a crea o relatie culturala si turistica intre cele doua tari.” Daca nu l-as fi vazut, cum se spune „in carne si oase”, pe Alberto Rodriguez, poate ca ramaneam cu impresia ca este vreunul dintre romanii plecati in ultimii ani prin strainatate si care s-a intors cu idei pe care vrea sa le transforme in afaceri aici. Alberto vorbeste perfect romaneste si este inconjurat de o multime de tineri pe care i-a „convertit” la stilul de viata latino-american. La un moment dat, chiar mi-a spus ca intentioneaza sa promoveze dansul si muzica braziliana pana se vor molipsi toti cei 23 de milioane de romani de frenezia ritmurilor in care traiesc 160 de milioane de brazilieni.
Deocamdata, numarul celor care au inceput sa se pregateasca la scoala lui Alberto Rodriguez se ridica la cateva zeci de persoane. Multi au venit sa invete sa danseze salsa din curiozitate sau datorita atractiei starnite de ritmurile melodiilor latino. Alti tineri au ramas in cercul „discipolilor” lui Rodriguez pentru ca au descoperit un mediu in care se distreaza de minune in fiecare saptamana. Cativa si-au facut o cariera invatand sa danseze sau sa cante la diferite instrumente de percutie. Acum lucreaza la televiziune, in echipele de dans de la „Surprize, surprize!”, la discotecile Salsa sau participa, cand apar astfel de contracte, la realizarea video-clipurilor. Selectia este simpla. Trei sunt conditiile de baza: sa fii tanar, sa ai ureche muzicala sau inclinatie pentru dans si disponibilitatea de a invata. Pregatirea este mai dificila. „Intr-un an de-abia incepi sa te misti in ritmul dansurilor latino. Dupa doi ani se poate spune ca este binisor. Ca sa dansezi natural, ai nevoie de vreo cinci ani”, ne spune Alberto. „Eu insumi am urmat o scoala de samba de la 12 ani pana la 21. Am invatat de la coregrafie, scenografie, televiziune, tot ceea ce inseamna muzica, spectacol, arta. Dupa aceea am fost angajat si am tot continuat sa invat. Dansul brazilian este foarte greu. Din cele 160 de milioane de brazilieni, nu cred ca-l stiu 10%. Dansul nu se invata dupa teorie, de la catedra. In Romania sunt vreo 12 persoane care stiu acest pas de dans, desi pana acum am pregatit vreo 200.”

Instruire, adica dans nonstop

In programul de instruire „latino” raman pana la urma numai cei care sunt cu adevarat talentati si determinati in ceea ce fac. Pregatirea se face dupa metode neconventionale, mai mult prin exercitiu practic. Instructorul brazilian are planuri mari de viitor cu invataceii sai. In afara colaborarilor pentru video-clipuri, el vrea sa-i introduca pe tinerii scoliti in ritmurile latino in circuitul unor proiecte turistice. Evenimentele organizate la mare in anii trecuti s-au bucurat de succes si este convins ca proiectele culturale puse la cale impreuna cu Ambasada Braziliei vor prinde contur in viitorul apropiat. „Impreuna cu ambasada, coordonez un proiect latino care are ca obiectiv de a face ca Romania sa fie vazuta intr-un context european, si nu balcanic – ne dezvaluie interlocutorul nostru. Vrem sa se creeze in viitor o relatie durabila culturala si turistica intre Romania si Brazilia.”
La Ambasada Braziliei se desfasoara cursuri gratuite de limba portugheza, la care vin multi dintre cei care incep sa se pregateasca la scoala de dans si percutie a lui Rodriguez. Miscarea tinerilor este, de altfel, in ambele sensuri. Cei care se duc la ambasada pentru a invata limba portugheza sunt atrasi treptat de cultura si civilizatia braziliana si vor sa invete sa danseze sa cante si, desigur, sa se distreze. De aici, unii ajung sa castige si bani, sa faca o afacere sau sa-si construiasca o cariera.
Despina Petrache este studenta In anul IV la Facultatea de Management din ASE
„Despre cursurile de limba si civilizatie portugheza organizate de Ambasada Braziliei am aflat intamplator de la niste prieteni. La inceput m-am dus acolo de nevoie. Am reusit sa obtin o bursa de studii de o jumatate de an in Portugalia si
m-am vazut nevoita sa invat aceasta limba. Trebuie sa recunosc faptul ca nu-mi placea deloc portugheza. Datorita atmosferei si oamenilor care veneau la ambasada, studiul a devenit o placere. Ambasadorul, coordonatorul cursului, profesorii, toti sunt extraordinari. In trei luni am reusit sa invat limba portugheza peste medie.”
Luna aceasta, Despina pleaca la studii in Portugalia, impreuna cu alti doi colegi de facultate. Acolo vor fi insa mai multi, pentru ca in aceeasi perioada vor merge in diverse orase alti zece romani care au castigat burse de studii prin programele Socrates – Erasmus. Dupa reintoarcerea in tara, spera sa-si gaseasca un loc de munca intr-un domeniu in care se vorbeste limba portugheza. In Romania sunt deja cateva companii braziliene, dar Despina spera sa-si deschida afaceri aici si intreprinzatorii din Portugalia.

Mihai Pacurar are 24 de ani si lucreaza impreuna cu Alberto Rodriguez de trei ani
„Muzica m-a pasionat de cand eram mic. Am luat lectii de tobe si chiar am vrut sa-mi fac o mica trupa. Proiectul a esuat din lipsa de bani. Pe Alberto
l-am cunoscut printr-un anunt din ziar. Recruta percutionisti pentru samba pe litoral. Eu stiam alte ritmuri latino, dar nu braziliene.
M-am prezentat totusi la interviu, unde mi s-a dat un test de ritm sa-l reproduc. Usor, usor, am invatat apoi ritmurile de baza. A durat vreo doua saptamani, dupa care am inceput sa cant in spectacole.”
De atunci, Mihai a participat la o multime de campanii publicitare, caravane, festivaluri. El are planuri pentru un spectacol mare, dar spune ca inca nu este momentul potrivit sa vorbeasca despre el. Vrea sa mearga in Brazilia la un schimb de experienta cu o scoala de samba si sa faca un reportaj pentru televiziunea romana. Impreuna cu un grup de realizatori intentioneaza chiar sa puna pe picioare o emisiune TV.