Cât durează şcoala de şoferi în 2024, categoria B? Românii care intenționează să-și ia permisul de conducere în acest an trebuie să știe!
Cât durează şcoala de şoferi, categoria B?
Școala de șoferi. Fiecare cursant își dorește să obțină permisul de conducere cât mai rapid posibil, dar procesul de obținere a acestuia nu este atât de simplu, iar timpul necesar pregătirii este corespunzător. Primul pas pentru obținerea permisului de conducere constă în înscrierea în cadrul unei școli de șoferi.
În 2024, costul pregătirii viitorilor șoferi într-o școală specializată ajunge la câteva mii de lei. Costul variază în funcție de categoria permisului dorit. Numărul de ore de conducere poate fi suplimentat în cazul în care viitorii șoferi nu stăpânesc bine abilitățile de conducere.
Documentele necesare pentru școala de șoferi categoria B în 2024 includ:
- carte de identitate a cursantului;
- cazier judiciar eliberat de orice secție de poliție cu mențiunea „Examen Auto”;
- fișă medicală;
- test psihologic.
Cât durează şcoala de şoferi în 2024?
Parcurgerea școlii de șoferi se realizează în două etape: teoretică și practică. Prima etapă constă în pregătirea elevului, oferindu-i toate noțiunile tehnice necesare pentru a putea conduce în siguranță pe drumurile publice. Cea de-a doua etapă, practică, adică orele de conducere, are rolul de a dezvolta abilitățile și reflexele cursantului în trafic.
Partea teoretică cuprinde un total de 24 de ore împărțite pe diferite categorii astfel:
- 14 ore de legislație rutieră;
- 4 ore de conducere preventivă și ecologică;
- 2 ore de legislație specifică;
- 2 ore de cunoașterea și înțelegerea autovehiculului.
Conform legislației în vigoare, cursanților li se impun 30 de ore de conducere înainte de a susține examenul teoretic și practic. În fiecare zi, elevul poate conduce cel mult 90 de minute. Astfel, ședințele de conducere durează 15 zile lucrătoare.
În 2024, școala de șoferi are o durată de 20 de zile lucrătoare, în cel mai fericit caz. În realitate, durata școlii de șoferi poate varia în funcție de flexibilitatea cursantului și a instructorului auto.
Carnetul de șofer, categoria B, este un document oficial care atestă dreptul de a conduce vehicule din categoria B. Această categorie acoperă autovehicule obișnuite, cum ar fi autoturisme, cu o greutate maximă autorizată de până la 3,5 tone și cu cel mult 8 locuri, în afară de scaunul șoferului.
Permisul pentru categoria B este cel mai comun și este necesar pentru majoritatea persoanelor care doresc să conducă în scop personal.