Phenianul visează să-și dezvolte sau să cumpere propriile rachete hipersonice. Dar nu are la îndemână o astfel de tehnologie. Cel puțin pentru moment, scrie publicația NationalInterest.
La începutul săptămânii, CNN anunța că primul test cu rachetă hipersonică efectuat de Forțele Aeriene ale SUA a eșuat. Un interes special pentru tehnologia rachetelor hipersonice se naște și în alte părți ale lumii, inclusiv în Coreea de Nord.
După cum a dezvăluit site-ul Daily NK, regimul de la Phenian a înființat un nou colegiu, în cadrul Universității Naționale de Apărare Kim Jong Un. Colegiul este axat pe tehnologia rachetelor hipersonice. Primii studenți au intrat la cursuri odată cu începerea anului universitar, la începutul lunii aprilie.
Colegiul a fost înființat ca urmare a dorinței Phenianului de a crea un nou centru de cercetare în cadrul Academiei de Științe a Apărării Naționale. Acțiunea a fost pusă în mișcare printr-un ordin, la începutul lunii ianuarie.
Potrivit unor surse militare, „Comitetul Central a trimis instrucțiuni pentru crearea noului colegiu la Universitatea Națională de Apărare Kim Jong Un pe 16 martie.
Colegiul va avea un program de patru ani cu cinci clase, fiecare cuprinzând 150 de studenți, la clasa „boboci”. Anul acesta, colegiul nu va accepta studenți noi, preluînd tineri din trei colegii deja create.
Cei de la Colegiul de inginerie a rachetelor, de la Colegiul de calculatoare și Inginerie și Colegiul de inginerie electronică, Proiectare electronică.
„Autoritățile vor să aibă mai mulți specialiști în apărare națională, învățându-i despre proiectarea, producția și cercetarea armelor hipersonice”, au declarat surse militare.
Despre faptul că regimul nord-coreean lucrează la tehnologia rachetelor hipersonice, împreună cu Iranul, se vorbește încă din 2018.
Rachetele hipersonice pot avea o încărcătură de luptă convenţională sau nucleară. Ele sunt capabile să zboare la viteze mai mari de cinci ori mai mult decât viteza sunetului (Mach 5) și sunt extrem de manevrabile.
Dar, una dintre problemele majore cu care se confruntă dezvoltatorii de arme hipersonice este cea a preciziei de lovire a ţintelor.
Recent, amiralul Phil Davidson, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a abordat amenințarea hipersonică nord-coreeană. „La începutul lui 2021, Kim a caracterizat SUA drept cel mai mare inamic al Nordului.
Și a jurat să-și consolideze arsenalul nuclear. Kim a identificat, de asemenea, mai multe obiective noi de modernizare a armelor, incluzând dezvoltarea de arme nucleare tactice și vehicule hipersonice”, afirma Davidson.