Școala online, respinsă categoric de români. Datele care răstoarnă tot ce credeam despre pandemie

elevi

Un sondaj recent indică o realitate pe care nimeni nu și-ar fi închipuit-o în plină pandemie de COVID. Românii nu mai vor ca ei mici să facă școală online. Procentul celor care resping această metodă este covârșitor. Informația se regăsește într-o cercetare sociologică realizată de BestJobs.

Este cea mai importantă veste pentru elevi. Părinții nu-și mai doresc școala online pentru copii lor. Doar 8% și-ar dori cursuri exclusiv online pentru copiii lor. Conform unui sondaj BestJobs, 76% dintre angajații care au participat la sondaj preferă cursurile cu prezență fizică, la școală. Cei 8% care insistă încă pentru cursuri exclusiv online invocă motive de siguranță. Restul spun că sunt confortabili ca școala să se desfășoare într-un sistem mixt, atât online, cât și offline.

Un număr covârșitor de români (41% dintre părinți) se tem că pot să apară lacune în educația copiilor, pe fondul lipsei de interacțiune directă dintre elev și profesor. În același timp, 36% dintre ei se tem că școlile nu au luat măsurile de igienă potrivite și că riscul de infectare cu virusul COVID este în continuare ridicat. Părinții consideră că unitățile școlare ar trebui să fie mai bine pregătite pentru începerea acestui nou an școlar, în contextul în care potențialul pandemic nu mai este o noutate.

Școala online ar aduce schimbări în viața părinților

Un procent de 58% dintre respondenți consideră obligatoriu ca toate măsurile sanitare să fie deja luate în toate unitățile la începerea anului școlar. În plus, 51% consideră că ar fi necesare investiții în modernizarea spațiilor de învățământ, iar 46% și-ar fi dorit să fie implementat un program de uniformizare a nivelului de pregătire a elevilor care au făcut școală online. Până acum, doar o treime dintre angajații care au copii spun că au fost informați cu privire la condițiile în care se reiau cursurile din acest an școlar. 66% încă așteaptă începutul școlii pentru a avea toate informațiile necesare despre modul în care vor învăța copiii lor.

Școala online ar aduce schimbări în viața părinților, 58% dintre ei mărturisind că, din experiența anului trecut, va fi nevoie să dedice mai mult timp pentru a-și ajuta copilul la teme, ceea ce se va reflecta asupra vieții lor profesionale. În același timp, 28% spun că într-un sistem majoritar sau exclusiv online, vor fi nevoiți să lucreze de acasă pentru a se putea ocupa de copii, în timp ce 19% s-ar vedea nevoiți să apeleze la angajarea unei bone sau la ajutor din partea membrilor familiei, pentru că serviciul nu le permite lucrul de acasă. 61% dintre cei care au copii care încep școala săptămâna viitoare au făcut deja, măcar parțial, cumpărăturile pentru cele necesare începerii școlii, în timp ce 20% așteaptă să afle de la presonalul didactic care sunt rechizitele de care va avea copilul nevoie înainte de a face achiziții.

Sondajul a fost efectuat în perioada 23 august – 6 septembrie pe un eșantion de 1.044 de utilizatori de internet din România.

Sursă foto: Dreamstime