Scoala sub batul investitorilor de portofoliu

Au venit devreme in 1997, o data cu nasterea rapida a pietei de capital romanesti. Zeci de fonduri de investitii, inregistrate in locuri exotice precum Bahamas, Insulele Virgine sau Cipru, s-au aruncat spre ceea ce parea atunci un emergent market plin de promisiuni. Au angajat repede cate doi-trei oameni, cei mai buni specialisti in domeniul pietelor de capital pe care i-au putut gasi in Romania, le-au pus in mana zeci de milioane de dolari, cu un singur ordin: cumparati actiuni. Nu pretul cont

Au venit devreme in 1997, o data cu nasterea rapida a pietei de capital romanesti. Zeci de fonduri de investitii, inregistrate in locuri exotice precum Bahamas, Insulele Virgine sau Cipru, s-au aruncat spre ceea ce parea atunci un emergent market plin de promisiuni. Au angajat repede cate doi-trei oameni, cei mai buni specialisti in domeniul pietelor de capital pe care i-au putut gasi in Romania, le-au pus in mana zeci de milioane de dolari, cu un singur ordin: cumparati actiuni. Nu pretul conta, ci timpul, caci banii trebuiau cheltuiti cat mai repede cu putinta, pentru ca la Londra, New York sau Stockholm investitorii fondurilor din paradisurile fiscale sa primeasca cat mai repede si cat mai mult roadele banilor lor.
Nimic din ce si-au imaginat: in loc de o economie in avant, contractia pietei, in loc de cresterea actiunilor, scaderi; in loc de manageri talentati, marunti directorasi de fabrica. Au fugit inapoi, dupa nici macar un an, aproape pe cat de repede venisera.
Putine fonduri au ramas, dar cele mai importante. Sunt fonduri create anume pentru Romania sau pentru intreaga regiune a Europei de Est; unele lansate prin oferta publica de actiuni pe pietele de capital dezvoltate si, de asemenea, tranzactionate la burse de valori.
Fondurile pun umarul
la treaba
Fondurile straine ramase si-au schimbat radical strategiile initiale. Au eliminat din portofoliile lor procentele mici detinute la companii, pentru a le creste la altele. Cu aceasta miscare, multe fonduri au renuntat la o caracteristica a investitorilor de portofoliu: neimplicarea in administrarea afacerii in care au bagat banii. Mai mult, in anumite cazuri, fondurile se comporta ca adevarati investitori directi. Romanian Investment Fund, un fond privat listat la bursa din Dublin, Irlanda, s-a asociat cu Fondul Romano-American de Investitii (un organism creat de guvernul SUA), pentru preluarea de la FPS a pachetelor majoritare la Policolor Bucuresti si Rolast Pitesti.
SociA