Mulți români au avut de-a face în această perioadă cu facturi uriașe la energie electrică. Astfel, unii se întreabă ce trebuie făcut pentru a economisi bani într-o perioadă în care prețurile devin tot mai mari.
Greșeala pe care o facem toți în casă! Facturile la energie electrică devin uriașe
În primul rând, trebuie să fim foarte atenți la electronicele de mare consum, precum sistemele stereo, televizoarele, computerele și consolele de jocuri. Acestea pot folosi multă energie chiar și în modul stand-by.
Pentru a ne asigura că dispozitivele nu consumă deloc energie electrică, este recomandată deconectarea completă a acestora de la sursa de alimentare pe timp de noapte. Totodată, o priză multiplă comutată ne poate ajuta să economisim și timp.
În al doilea rând, trebuie să fim atenți la cuptoarele cu microunde. Acestea, spre diferență de frigidere, nu au nevoie de o alimentare neîntreruptă. Astfel, pot fi deconectate fără nicio problemă pentru a economisi energie.
Mai apoi, imprimante poate fi și ea un consumator de putere ascuns. Astfel, este recomandată alimentarea dispozitivul doar atunci când este folosit.
La rândul lor, routerele pot și ele un consumator de putere ascuns. Centrul de consiliere pentru consumatori recomandă oprirea routerului WLAN pe timp de noapte.
Autoritățile oferă un ajutor pentru acoperirea creşterii preţurilor la energie
În altă ordine de idei, amintim că autoritățile oferă un ajutor pentru acoperirea creşterii preţurilor la energie. Astfel, premierul Nicolae Ciucă a vorbit anterior despre tichetele pentru acoperirea creşterii preţurilor la energie, în valoare de 700 de lei, care urmează a fi distribuite începând cu 1 februarie.
„Am luat decizia, la finele anului trecut, să asigurăm acele tichete prin care sprijinim populaţia vulnerabilă pentru acoperirea creşterii preţurilor la energie. Tichetele în valoare de 700 de lei urmează a fi distribuite începând cu 1 februarie.
Ştiu că domnul ministru Boloş a lucrat îndeaproape cu Poşta Română şi, aşa cum am spus, pe 1 februarie, tichetele vor fi primite de către cetăţeni, iar începând cu data de 20 februarie vor putea să facă plăţile”, a spus premierul.
Nicolae Ciucă a arătat că „aici apare chestiunea de noutate, este o facilitate cu care venim în sprijinul cetăţenilor, şi anume plata se poate face direct la poştă sau la poştaşi, pentru că s-a reuşit achiziţionarea unor sisteme de cititoare electronice, ce vor intra în dotarea fiecărui poştaş”.
„În felul acesta, se poate facilita tot ceea ce înseamnă partea aceasta de pierdere a timpului pentru cetăţeni şi în mod deosebit pentru cei care au probleme în a se deplasa uneori pe distanţe mari pentru a-şi plăti aceste facturi. (…) Dacă nu mă înşel, discutăm de aproximativ de 4 milioane de români care vor beneficia de această facilitate”, a precizat premierul.