Facturile la energie continuă să fie foarte mari în toată lumea. De aceea, oamenii caută o modalitate eficientă de a-și reduce facturile și există modalități evidente de a face acest lucru. Dacă de iarnă am trecut cu bine, vara ne aduce temperaturi foarte ridicate și primul impuls, cum ajungem acasă, este să dăm drumul la aparatul de aer condiționat sau să pornim ventilatorul. Acest ghid își propune să explice dificultățile energetice mai puțin evidente.
Mituri privind economisirea energiei
Există o mulțime de mituri urbane și așa zise „trucuri rapide” de economisire când vine vorba de facturile la curentul electric. Unele oferă modalități simple și ieftine de a reduce consumul de energie și factura lunară, altele sunt pur fanteziste.
Iată care sunt cele mai des vehiculate mituri legate de consumul de energie:
-
Este mai ieftin să pornim căldura doar când e necesar?
Potrivit experților de la Energy Saving Trust, a lăsa încălzirea pornită doar atunci când este nevoie rămâne cea mai bună modalitate de a economisi curent și, prin urmare, bani. Un cronometru este mai bun, deoarece termostatul pornește și oprește încălzirea pentru a menține casa la temperatura setată.
The Energy Saving Trust spune că dacă țineți încălzirea pornită toată ziua, irosiți energie, așa că este mai bine să încălziți casa doar când aveți nevoie.
-
Ar trebui să punem folie alimentară pe geamuri?
Energy Saving Trust spune că poate ajuta să vă mențineți casa caldă. Folia alimentară pusă pe fiecare fereastră captează un strat mic de aer, care poate contribui la oprirea scăpării căldurii.
-
Dispozitivele sau încărcătoarele lăsate în prize mai folosesc energie electrică?
Răspunsul este DA! British Gas spune că încărcătoarele și aparatele vor folosi în continuare electricitate când sunt lăsate în prize. Așa că este important să le scoateți din priză când nu le folosiți. Dispozitive precum consolele de jocuri, laptopurile și televizoarele consumă mai puțin curent când nu sunt folosite.
Energy Saving Trust spune că puteți economisi sume importante an prin scoaterea aparatelor din priză atunci când nu le folosiți. Experții estimează că aproape un sfert din energia utilizată într-o casă este consumată de dispozitive inactive care nici măcar nu sunt pornite.
În consecință, trebuie scoase din priză toate echipamentele și dispozitivele care folosesc energie în timp ce sunt inactive, ajustate setările de alimentare la unele dispozitive precum computerul sau televizorul și recurgeți la temporizatoare pentru prize, scrie acest site.
-
Contoarele inteligente economisesc bani?
Nu! Contoarele inteligente înlocuiesc pur și simplu contoarele de gaz și electricitate existente, țin evidența utilizării și trimit automat citirile furnizorului, în fiecare lună. Cu toate acestea, vă pot ajuta să identificați modalități de economisire a energiei prin intermediul afișajului de acasă.
Acest mic gadget comunică fără fir cu contoarele inteligente, monitorizând câtă energie folosiți și arătându-vă cât costă, în timp real.
-
Ajută la ceva vopsirea caloriferelor în negru?
Răspunsul este clar NU, potrivit Energy Saving Trust. Cel mai bine este să le păstrați culoarea alb standard, deși diferența nu e una mare.
Unii susțin că negru este o culoare mai eficientă la absorbția și apoi la eliberarea căldurii, în timp ce alții pretind că, vopsind caloriferul, vopseaua în sine poate acționa ca un izolator.
-
Ar trebui să lasăm luminile aprinse?
Energy Saving Trust recomandă stingerea luminilor când ieșim dintr-o cameră și să fim atenți la câte lumini am aprins la un moment dat.
De asemenea, evitați să lăsați televizoarele și alte dispozitive în standby. Deși oprirea dispozitivelor economisește energie, diferența poate fi neglijabilă.
-
Ar trebui să lăsăm încălzirea pornită dacă nu suntem acasă?
Răspunsul este DA! Pentru a preveni înghețarea țevilor, care pot cauza pagube financiare, Energy Saving Trust recomandă să lăsați încălzirea pornită în timpul iernii, chiar dacă nu sunteți acasă.
Regula generală este să păstrați încălzirea pornită la cel puțin 12 grade Celsius, decât să o opriți complet.
-
Dacă încălzirea este pornită, ar trebui să ținem ușile camerelor deschise sau închise?
Este mai bine să țineți ușile camerelor închise, spune Energy Saving Trust. Centralele, panourile electrice și aparatele cu convecție funcționează creând un curent de convecție într-o cameră.
Închiderea ușilor asigură că acest curent rămâne în spațiul respectiv și împiedică intrarea aerului rece.