Creșterea prețurilor la alimente și energie exacerbează provocările existente pentru cantinele școlare, acestea fiind obligate să facă „alegeri dificile” între încălzirea sălilor de curs și încălzirea mâncării, susțin organizațiile caritabile, potrivit CNBC.
Schimbare de meniuri sau porții mai mici
Mai bine de trei sferturi din firmele de catering spun că au fost nevoite să-și schimbe meniurile sau să reducă opțiunile alimentare din cauza creșterii prețurilor la orice, în timp ce peste jumătate din ele spun că, în mod cert, calitatea alimentelor va scădea.
Prețul energiei a crescut rapid după invazia Rusiei asupra Ucrainei și pe fondul constrângerilor mai mari legate de aprovizionare. Acest lucru a determinat autoritatea de reglementare a energiei din Marea Britanie să ridice plafonul anual pentru facturile interne de energie cu 80%, luna trecută, iar costurile ar putea să crească și pentru școli și spitale, mai arată CNBC.
În acest fel, se pune o presiune uriașă asupra bugetelor școlilor și cantinelor, care sunt deja supuse la presiune maximă pe fondul costurilor tot mai ridicate cu forța de muncă, al întreruperilor lanțului de aprovizionare și al consecințelor închiderii școlilor din cauza pandemiei.
„Sunt vremuri tulburi”
Guvernul Regatului Unit oferă mese gratuite pentru toți elevii școlilor de stat, cu vârste cuprinse între 4 și 7 ani, precum și pentru copiii mai mari, din familii cu venituri reduse.
„Acum am ajuns într-un punct de cotitură. Directorii se vor confrunta cu alegeri dificile”, a declarat Rob Percival, șef al Soil Association, pentru CNBC. „Școlile nu trebuie doar să administreze o bucătărie, cu tot ce înseamnă hrana copiilor, ci și să asigure căldura în sălile de clasă”, a subliniat Percival, care amintește că „sunt vremuri tulburi”.
Ce decizii trebuie să ia școlile
Acest lucru ar putea determina mai multe școli să-și reducă opțiunile, să treacă la produse de calitate mai scăzută și să schimbe mâncărurile calde cu unele reci, mai eficiente din punct de vedere energetic, a spus Percival. Deja unele școli au renunțat la gătitul la aragaz sau la cuptorul cu microunde.
„Am putea să vedem o schimbare în asigurarea meselor calde în această iarnă, exact când copiii au cea mai mare nevoie de ele”, a spus Percival.
Facturile la energie înghețate timp de 18 luni
Liz Truss, noul premier al Marii Britanii, intenţionează să îngheţe facturile la energie timp de 18 luni şi va permite ca firmele care furnizează gaze şi electricitate să poată obţine împrumuturi de la Guvern pentru subvenţionarea acestor facturi, anunță BBC.
Detaliile legate de modul în care vor fi ajutate companiile mici pentru a face faţă scumpirilor energiei sunt în curs de revizuire. „Este liniştitor faptul că Executivul ia în considerare în mod serios sprijinul pe care îl poate oferi companiilor în aceste timpuri atât de dificile”, a declarat Alex Veitch, reprezentantul Camerelor de Comerţ britanice.
Conform Băncii Angliei, inflaţia poate ajunge la finele anului la 13% şi ţara poate intra în recesiune înainte de finalul lui 2022, o situaţie care poate să dureze şi în 2023.