Școlile din Venezuela au început să se închidă. Zeci de mii de oameni protestează

școală, sală de clasă

SURSA FOTO: Dreamstime

Protestele declanșate de profesorii din școlile publice din Venezuela, din cauza salariilor mici și a condițiilor mizere de muncă, se conturează ca o amenințare tot mai mare la adresa președintelui Nicolás Maduro.

Școala primară publică Doctor Enrique Delgado Palacios, din sudul capitalei, Caracas, a fost obligată să se închidă după ce scurgerile de apă au cauzat prăbușirea pereților și a tavanului. De aproape cinci luni, cei 612 elevi ai școlii învață de două ori pe săptămână într-un depozit din apropiere. Unii dintre ei nu știu să citească, nici la vârsta de 12 ani, arată un articol publicat de Bloomberg.

Guvernul nu a reușit să-și respecte promisiunea de a crește salariile angajaților publici, lăsându-i pe mulți să se lupte pentru a-și hrăni familiile, pe fondul unei redresări economice firave.

Cum se poate trăi cu 20 de dolari pe lună?

Potrivit sursei citate anterior, profesorii din Venezuela au un salariu de aproximativ 20 de dolari pe lună (cam 5% din suma necesară pentru a hrăni o familie de cinci persoane din țara sud-americană). Sătui de salariile mizerabile și de condițiile de muncă, profesorii din școlile publice au ieșit anul acesta în stradă, provocând demonstrații ample în toată țara.

Ei cer salarii mai mari și bani mai mulți de la guvern pentru sistemul de învățământ. Profesorii care protestează spun că un salariu de 600 de dolari pe lună ar putea să-i ajute să trăiască decent.

Amenințare pentru președintele Nicolás Maduro

Demonstrațiile sunt considerate o amenințare pentru președintele Nicolás Maduro, care se află de 10 ani în fruntea țării și speră să fie reales la scrutinul prezidențial din 2024. Maduro a încercat să promoveze ideea de normalizare în Venezuela, pe măsură ce economia țării își revine încet.

„Ne-am confruntat cu momente foarte grele, am avut zile în care nu am avut ce să mâncăm,”, spune Rosmary Nieves, o profesoară de matematică, 20 de ani de experiență.

Guvernul nu a reușit să-și respecte niciodată promisiunea de a crește salariile lucrătorilor publici, lăsându-i pe mulți să se lupte pentru a-și hrăni familiile, pe fondul unei redresări economice.

Liderii socialiști au investit mulți bani în învățământul public

În timpul boom-ului petrolului din 2008, liderii socialiști au investit mulți bani în învățământul public. În anii care au urmat, numărul studenților și elevilor a crescut, iar numărul școlilor publice a crescut la 23.600, de la aproximativ 19.700 cu un deceniu mai devreme, când Hugo Chavez a ajuns la putere.

Nieves spune că în acei ani de boom ecomic avea ce să pună pe masă, avea o asigurare de sănătate care i-a permis să-și nască fiica într-o clinică privată și putea să cumpere medicamente foarte scumpe.

Cheltuielile publice au început să scadă pe măsură ce economia s-a îndreptat spre recesiune

Cheltuielile publice au început să scadă pe măsură ce economia s-a îndreptat spre recesiune, iar industria petrolieră a avut de suferit de pe urma lipsei de investiții și a unei gestionări defectuoase. La început, școlile s-au confruntat cu probleme minore de securitate și infrastructură. Apoi, programele alimentare și utilitățile școlare au început să eșueze.

Sălile de clasă s-au golit aproape peste noapte, după ce milioane de oameni au fugit din țară, în Columbia și Peru, într-una dintre cele mai grave crize migratorii din lume. Potrivit unui studiu realizat de firma internațională de consultanță DevTech Systems Inc., între 2018 și 2021, 680. 000 de profesori din școlile primare, medii și liceale au părăsit țara.