Școlile obligă părinții fără venituri să prezinte declarații notariale în care să spună că n-au venituri
Copiii din familii defavorizate, cu venituri foarte mici, din învățământul preșcolar, primar și gimnazial ar trebui să beneficieze de tichete educaționale pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei, conform unui comunicat.
În realitate, numai declarația notarială care li se solicită părinților costă în jur de 100 de lei. Dacă luăm în calcul faptul că mulți dintre acești părinți locuiesc în mediul rural, ținând cont și de costurile deplasării la un notar, rezultă că pentru a primi tichetul valoric, părinții trebuie să cheltuiască în jur de 150 de lei, aproximativ 30% din suma de care ar trebui să beneficieze copiii. Practic, o treime din suma destinată copiilor este deturnată de la beneficiarul legal.
Cerința privind declarația notarială nu este specificată în actele normative care reglementează acordarea tichetelor educaționale. Pe lângă faptul că se solicită adeverință cu salariul net și cu toate că instituțiile statului ar trebui să cunoască veniturile pe care le obțin persoanele fizice, școlile cer și o declarație la notariat din care să rezulte ca nu au venituri, iar în lipsa acestui document cererile pentru acordarea sprijinului în valoare de 500 lei sunt refuzate.
FACIAS a solicitat clarificări de la Ministerul Educației
În acest context, FACIAS a solicitat clarificări de la Ministerul Educației, căruia i s-a cerut să răspundă la o serie de întrebări privind modul în care s-a ajuns în situația actuală și dacă există intenția de a remedia această problemă, astfel încât familiile fără venituri să poată beneficia, în practică, de întreg ajutorul cuvenit. Rezultatele acestui demers vor fi făcute publice după primirea răspunsului oficial.
FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept.
FACIAS este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, partener strategic al Consiliului Europei și al Comisiei Europene prin Asociația Europeană pentru Democrație Locală (ALDA), ce a apărut în anul 2008 și este specializată în activități de advocacy în domeniul drepturilor omului. În principal, preocuparea și demersurile noastre vizează apărarea cetățenilor împotriva abuzurilor statului și acționăm în calitate de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participațion) și al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale).