La clasica gradinita, unde copiii erau adusi in principal pentru a fi supravegheati pe perioada in care parintii erau la serviciu, au aparut tot mai multe variante, care mai de care mai atractive. Ba chiar s-a ajuns la o adevarata concurenta in domeniu in ceea ce priveste serviciile oferite, calitatea acestora, preturile practicate etc. La astfel de gradinite copiii pot studia una, doua, chiar trei limbi straine, muzica, calculator, pictura, dans… Oferta este dupa cum se vede foarte variata.
Incet-incet, au aparut si scolile particulare. Pentru inceput ele sunt concepute ca o completare la scoala de stat si nu ca o suplinire. Prin astfel de scoli se urmareste posibilitatea supravegherii copiilor pana la o anumita ora, timp in care pot fi ajutati la lectii dar pot invata si lucruri noi.
Oferta in domeniul invatamantului particular nu se opreste aici. Timide la inceput, dar tot mai hotarate, au aparut si liceele particulare. De regula, afiliate la diverse universitati particulare, ele se doresc a fi o alternativa mai mult sau mai putin reusita la liceele de stat.
Music & Kids

Pentru Manuela Fedorca, intentia de a avea o gradinita a existat inca din timpul studentiei. Atunci era insa doar un vis. Dar cand visul a putut deveni realitate, ea a cautat o cale de a-l realiza in asa fel incat sa aiba un punct comun si cu meseria ei actuala, de cantareata. Astfel s-a nascut Music & Kids, o gradinita in care elementul de baza este muzica.
Aici, programul incepe la ora 8.00 si se termina la ora 14.00. In acest interval, copiii invata muzica (canto, arpegii, note, gama), dar si engleza. Cum gradinita dispune de un pian, ei pot face si cursuri individuale cu o profesoara de la liceul de muzica. Inainte de inscriere, copiii sunt supusi unui test (ureche muzicala, simt ritmic). Acest test nu este insa eliminatoriu: „Daca parintele insista sa-l inscrie aici, noi nu avem nimic impotriva”, spune ea.
Modul de impartire al copiilor este clasic, in functie de varsta, in gradinita fiind acum trei grupe: o grupa mare, o grupa mijlocie si una mica. Fiecare dintre ele nu are mai mult de zece copii. Plata se face lunar si consta in echivalentul la zi, in lei, a 150 USD.

COM SMA
IMPEX

COM SMA IMPEX este o gradinita particulara infiintata anul trecut, in care toate notiunile sunt predate exclusiv in limba germana.
Dna Ana Maria Drughean, directoarea gradinitei, a crescut invatand concomitent romana si germana. De aici si dragostea pentru aceasta limba. In acelasi timp, fiind arhitecta de meserie, isi pregateste lucrarea de doctorat in spatii de invatamant pentru copii, lucru ce implica si studii de psihologie-pedagogie pentru copii. Cu alte cuvinte, aceasta gradinita a aparut din impletirea a doua pasiuni: pasiunea pentru limba germana si dragostea pentru copii.
In aceasta gradinita, copiii nu sunt impartiti pe grupe de varsta, ci dupa nivelul de cunoastere a limbii germane (acum sunt doua grupe – una de avansati, creata anul trecut, si una de incepatori, inca in formare).
„Grupele de varsta nu duc decat la plafonarea copilului. In schimb, amalgamul acesta de varste este foarte bun pentru stimularea lor”, spune dna Drughean.
Astfel, a observat ca lucruri destinate exclusiv copiilor mari (6-7 ani) le pot face foarte bine si cei mici.
„Am o gramada de teste de inteligenta pentru copiii prescolari de sase-sapte ani. Dupa ce parcurge o perioada educationala, un copil intre trei si patru ani le poate face foarte bine. Pentru ca, de fapt, este un exercitiu si nu un barem.”
Orice lucru nou pe care copiii il invata se prezinta sub toate formele de exprimare posibile – prin planse desenate, prin obiecte, prin limbajul trupului, prin teatru… Se pune foarte mare accent si pe dezvoltarea indemanarii: fiecare notiune invatata este desenata, o coleaza, o modeleaza din plastilina.
Programul este structurat in doua variante: 8-13 si 8-18. Pretul variaza si el: 70 USD/luna pentru programul scurt si 125 USD/luna pentru cel lung.
Si pentru ca majoritatea prefera programul scurt, li se dau acasa materiale didactice care sa-i ajute sa-si fixeze mai bine noile cunostinte dobandite.
In ceea ce priveste serbarile, doamna Drughean e de parere ca „poezia, cantecul nu reprezinta o metoda foarte profunda de a-i verifica cunostintele. Un copil, dupa trei zile de repetare, este apt sa reproduca. Dar asta nu inseamna ca stie ce spune”. Serbarile de aici se fac sub forma unor ore deschise in fata parintilor, in care se poarta discutii libere cu copiii pe baza de desene. „Acest gen de conversatie – spune dansa – arata abilitatea lor lingvistica si nivelul cognitiv la care au ajuns”.
Avand o casa de vacanta la Maneciu, langa Cheia, isi doreste cat de curand sa organizeze acolo tabere de vacanta pentru copiii din gradinita. Iar pentru a-i putea scoate in week-end-uri, la iarba verde, in afara orasului, au achizitionat si un microbuz. Cu ajutorul lui au asigurat anul trecut transportul copiilor la gradinita.
Cei care si-au adus copiii la doamna Drughean sunt in genere oameni cu un nivel de trai destul de ridicat si care se ocupa de afaceri. Insa, indiferent de posibilitatile lor de plata, majoritatea parintilor care au venit aici, au venit din dorinta de a-si trimite in continuare copiii la scoala germana.

Arc-En-Ciel

Arc-En-Ciel este o gradinita particulara ce face parte din Fundatia Crestin-Ortodoxa Preasfanta Fecioara Maria. „Esential, la noi – spune dna Mona Serbanescu, presedinta fundatiei – este ca lucram in parte. El este urmarit si ajutat sa se dezvolte ca personalitate.”
Avand un program foarte bogat (trei limbi straine, muzica, pictura, calculator), gradinita Arc-En-Ciel isi propune sa ofere copilului o paleta cat mai larga de optiuni pentru ca, la un moment dat, sa poata izbucni adevarata lui inclinatie.
„Copiii de aici nu au nici un fel de frustrare de genul – nu fac matematica pentru ca nu pot si ca atare o sa fac engleza”, spune dna Serbanescu. „Ei pot alege in cunostinta de cauza ceea ce vor sa faca”.
Desi programul poate parea incarcat pentru niste copii atat de mici, nu este deloc asa. De exemplu, cele trei limbi straine sunt invatate foarte natural: ei se joaca, mananca in limba franceza. La fel si pentru engleza si germana. „E uimitor sa-i vezi cu cata usurinta se pot exprima in mai multe limbi si vorbi ba in limba lui „teacher”, ba a lui „madame” sau „frau”.
Programul gradinitei include si muzica (teorie si instrument), pictura, colaj, modelaj, calculator. De curand, actrita Eugenia Barbu le-a deschis copiilor inca un univers nou: ORIGAMI. Insa nu un origami simplu, ci un fel de teatru de papusi, cu figurinele acelea facute din hartie: fiecare animal pe care Eugenia il face devine personaj in povestile create de copii.
Grupele de la Arc-En-Ciel se alcatuiesc in functie de varsta si aptitudini, iar in ceea ce priveste durata zilnica a programului se ofera mai multe optiuni: pana la ora 12, pana la ora 14 si pana la ora 18.
Dorind sa atraga la gradinita sa in principal oameni care nu au venituri foarte mari, dar care isi doresc niste copii bine educati, dna Serbanescu a stabilit un pret lunar modic in raport cu alte gradinite particulare si anume echivalentul in lei a 60 USD.    

Scoala Anastasia Popescu – Mama Sica
Alaturi de gradinita, in cadrul fundatiei functioneaza si o scoala, un fel de semiinternat, care preia copiii de la ora 12, cand ei temina cursurile, continuand programul pe care l-au avut in gradinita: cate o limba straina in fiecare zi, calculator, pictura, muzica, religie, iar de anul acesta si origami, totul sub indrumarea profesorilor din fundatie.
Scoala are patru clase (I-IV), fiecare dintre ele cate 20 de elevi. 99% din acestia sunt copii care au facut gradinita Arc-En-Ciel. Multi au solicitat intrarea in aceste clase, dar au fost refuzati intrucat este foarte greu pentru un copil din afara sa recupereze cei doi, trei ani de limbi straine.r
Taxa lunara la aceasta scoala variaza intre 400.000 si 450.000 lei.r
Ideea unei astfel de scoli a pornit din dorinta de a combate acele situatii in care copilul, o data ce termina orele la scoala si ajunge acasa, rareori are pe cineva care sa-l supravegheze si sa-l ajute la lectii. Or, in acest sistem de semiinternat nu numai ca temele se fac sub supravegherea invatatorilor, dar si creeaza copilului deprinderea de a-si face mai intai lectiile si apoi sa se joace.r
Totodata, prin aceasta scoala, doamna Mona Serbanescu si-a propus sa inlature cat de cat moda meditatiilor.r
„Ceea ce face copilul la scoala trebuie sa fie absolut suficient. Ori face tot ce trebuie aici, ori nu mai merge la scoala si invata acasa”, spune ea.tr
r
Liceul r
Traian Lalescur
r
Liceul Traian Lalescu a luat fiinta in 1992, avand ca profil filologia. Dupa numai doi ani, i se adauga profilul de matematica-informatica, iar dupa inca un an cel de finante-contabilitate si drept administrativ, in momentul de fata functionand cu noua clase.r
Se respecta 80-90% din planul de invatamant al Ministerului Educatiei Nationale pentru scolile de stat. In plus, aici au si anumite discipline optionale neexistente, de regula, in liceele de stat: corespondenta comerciala intr-o limba straina, tehnoredactarea computerizata, informatica de gestiune, elemente de drept administrativ si comercial, stenografie etc. In clasele cu un numar mai mic de elevi (12-18 elevi) exista o conversatie permanenta cu elevii, fiecaruia venindu-i randul sa raspunda mult mai repede.r
In ce priveste dotarea, dna Mihai Elena, directoarea liceului, este foarte mandra: „Avem o baza de tehnica de calcul puternica si toti copiii nostri fac informatica, chiar si cei de la uman”, spune ea. Pe langa calculatoare, scoala are si doua sali de sport, un laborator de fizica si unul de chimie, urmand ca intr-un viitor cat mai apropiat sa-si deschida si un laborator de biologie, geografie si istorie. 70% din profesorii care predau in acest liceu sunt titulari, iar restul lucreaza in regim de colaborare; majoritatea sunt foarte tineri, unii chiar proaspeti absolventi. Pentru incurajarea celor cu rezultate bune la invatatura, liceul are un sistem de reduceri de taxe. Acestea pot varia intre 30% si 60% si sunt obtinute de cei care au medii peste nota noua. Pe langa aceste reduceri, liceul mai ofera si burse sociale pentru copiii defavorizati, cu medii peste opt (reprezentata printr-o reducere a taxei de 30%). Taxele practicate variaza intre 540-650 USD/an, sume ce se pot plati in trei rate. Anul acesta, procentul de promovare a examenului de bacalaureat la Liceul Traian Lalescu a fost de 82%, iar dintre acestia aproximativ 52% si-au continuat studiile in invatamantul superior particular (majoritatea) sau de stat.r
r
Liceul Sfanta Mariar
r
Liceul Economic Sfanta Maria, una dintre institutiile de invatamant particular din cadrul Fundatiei Universitare AISTEDA, a fost infiintat in septembrie 1994, avand profilul finante-contabilitate.r
In prezent, in liceu functioneaza sase clase (doua clase a IX-a, doua a XI-a si doua a XII-a), totalizand 119 elevi. In ceea ce priveste programa de invatamant, aceasta se aseamana mult cu cea a unui liceu economic de stat. In urmatorii ani insa, dl Giurea Dumitru, directorul liceului, are in proiect introducerea unor materii noi, optionale, mai ales in domeniul informaticii (utilizarea unor sisteme de operare, baze de date, administrarea retelelor informationale, tehnici de comunicare in spatii publice etc.).r
In prezent, liceul functioneaza in cadrul Scolii Generale nr.173 Eugen Barbu. Tocmai de aceea, intreaga dotare a scolii (laboratoare, sali de sport, cabinet medical) este folosita si de copiii din liceu. Mai putin orele de informatica pe care ei le fac in laboratoarele de specialitate ale Fundatiei AISTEDA.r
Majoritatea cadrelor didactice care lucreaza in liceu sunt tineri. Ei sunt atrasi si prin diferenta de salariu destul de mare oferita aici fata de un liceu de stat (cu 60% mai mult pentru debutanti si cu 30% pentru ceilalti).r
Taxele se ridica la 400 USD/an, suma care poate fi platita in trei rate: 40% la inscriere, 30% in ianuarie si 30% in aprilie.r
Pentru copiii cu rezultate bune la invatatura si care nu-si pot plati taxele scolare, liceul acorda reduceri de pana la 50%.r
Admiterea in liceu, anul acesta, r
s-a facut doar pe baza examenului de capacitate. Multi dintre elevii lor au dat concurs de admitere in invatamantul de stat, nu au reusit si au venit aici.r
Cu mult drag ne vorbeste dl Giurea de unul dintre proiectele de viitor ale liceului. „Una dintre elevele noastre a participat la un concurs de literatura din Franta si a castigat un premiu. De atunci suntem in legatura cu o scoala de acolo pentru a incerca un schimb de elevi si de profesori.”tr
r
Adela Fundulear