Luni este o zi mare, nu doar pentru copii în urma redeschiderii școlilor din Anglia, ci și în privința modului în care vom gestiona pandemia de acum înainte, având în vedere că peste 40% din toți adulții - și aproape toți cei vulnerabili - au fost vaccinați. Cei mai mulți elevi revin în clase pentru prima oară după Crăciun, deși o minoritate destul de apreciabilă mergea deja la ore, fie pentru că părinții lor sunt lucrători esențiali, fie pentru că nu aveau acces la învățământul online.
În întreaga istorie a educației universale școlarii n-au mai îndurat vreodată o asemenea perturbare, cu timp pierdut în clase și examene amânate care au agravat impactul resimțit de viețile lor sociale și de activitățile lor extrașcolare, transmite The Telegraph.
Revenirea lor în clase e binevenită și sondajele indică și susținere din partea majorității părinților. Dar chiar dacă ei se întorc la școală, cu greu s-ar putea afirma că se întorc și la normalitate. Elevii mai mari vor trebui să poarte mască în clasele în care nu e posibilă distanțarea socială și vor fi testați de trei ori în școli în următoarele două săptămâni, o inițiativă masivă care în mod cert va perturba redeschiderea. După aceea vor fi testați acasă de două ori pe săptămână. Aceste rigori îi sunt impuse unui grup care a rămas aproape complet neatins de ravagiile pandemiei, dar care a fost traumatizat de interdicții și de impactul lor.
Guvernul englez, îngrijorat de creșterea ratelor de infectare
Guvernul pare preocupat de faptul că ratele infectării vor începe să crească din nou odată cu redeschiderea școlilor, lucru ce pare inevitabil, dat fiind ce s-a întâmplat rândul trecut. Miniștrii și oamenii de știință vor să profite de puținele săptămâni rămase înaintea vacanței de Paște pentru a vedea dacă vaccinurile au reușit să rupă corelația dintre înmulțirea cazurilor printre copii și numărul spitalizărilor, al formelor grave de boală și al deceselor.
Dacă așa s-a întâmplat, atunci nu poate exista nici un motiv pentru care școlile să continue să fie un mediu atât de oprimant, nu în ultimul rând și pentru că transmisia între copii are loc preponderent în afara școlilor. Mai mult, responsabilii sanitari se chinuie să explice că copiii sunt în mare parte imuni la cele mai rele aspecte ale Covid-19, iar datele arată că în cazul profesorilor probabilitatea de infectare este aceeași cu a lucrătorilor din multe alte domenii.
Actuala generație de școlari a trecut printr-un an mizerabil și, cum reformele privind anul școlar și programul săptămânal sunt acum aprig dezbătute, perturbarea cel mai probabil va continua. Obiectivul guvernului trebuie să fie acela de a se folosi de succesul vaccinării pentru a le permite școlilor să revină la activitatea lor normală cât mai curând cu putință.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea