Compania a intrat în insolvenţă cu datorii de 35 mil. euro, din care 10 mil. euro către RBS Bank şi Banca Transilvania, potrivit tabelului preliminar al creanţelor. Printre companiile care trebuie să recupereze bani de la Scop Computers se numără Microsoft, Canon, Sony, Toshiba, BitDefender sau Lenovo.
De cealaltă parte, Scop Computers a început să urmărească în justiţie companiile de la care are de recuperat sumei mai mari de 45.000 lei. La începutul acestei săptămâni a depus la Tribunalul Bucureşti trei cereri de solicitare a insolvenţei pe numele companiilor Maguay, Tape Computer (care deţine magazinul online TapeShop) şi a furnizorului de soluţii IT Sysware Systems Integration. Cele trei procese se vor judeca în 23 noiembrie 2012.
Maguay este un jucător important pe piaţa locală de IT. Compania şi-a început activitatea în 1997, în Bucureşti, iar acum are reprezentanţe în Braşov, Constanţa, Ploieşti şi Târgovişte. Maguay are 60 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 14 milioane euro, în 2011.
„În numele administratorului special s-au promovat acţiuni în instanţă împotriva mai multor companii cu datorii către Scop Computers. În 19 septembrie trebuie rezolvate contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor şi insolvenţa îşi urmează cursul“, a declarat pentru Capital Oana Stănică, practician în insolvenţă în cadrul RVA Insolvency Specialists, companie care se ocupă de reorganizarea judiciară a Scop Computers.
Cum s-a ajuns aici
Scop Computers, alături de RHS Company şi Romsoft sunt suspectate de fraudă într-un dosar deschis de ANAF pe fondul neplăţii TVA. Fiscul a impus măsuri asiguratorii asupra bunurilor celor trei companii, motiv pentru care acestea au intrat în incapacitate de plată. RHS s-a mişcat cel mai rapid în această chestiune şi a contestat decizia ANAF la Judecătoria Sectorului 3, după care a urmat calea insolvenţei. Ulterior declanşării procedurii, conturile RHS au fost deblocate, iar compania şi-a reluat activitatea.
În ceea ce priveşte Scop Computers, în 30 martie, Consiliul de Supraveghere al companiei a decis demiterea preşedintelui Consiliului de Administraţie, Alexandru Vişan a fost demis, responsabilităţile acestuia fiind preluate de Artur Czupyt, iar Doina Ilie a fost numită nou membru în Consiliu.
„Recentele dificultăţi operaţionale ale companiei sunt o consecinţă a acţiunilor luate de către autorităţile fiscale referitor la activitatea de afaceri iniţiată şi realizată de către fostul preşedinte la mijlocul anului 2009, înainte de achiziţia pachetului de control de către actualul acţionar majoritar. Această activitate a fost oprită la începutul anului 2011“, au anunţat reprezentanţii Scop Computers la data intrării în insolvenţă.
Acum doi ani, pachetul majoritar de acţiuni al distribuitorului IT a fost achiziţionat de grupul polonez ABC Data.