Scorțișoara din cafea te ajută să arzi grăsimea? Care este adevărul

cafea

SURSA FOTO: Dreamstime

Scorțișoara din cafea te ajută să arzi grăsimea? Scorțișoara este folosită de multă vreme, în întreaga lume, în ​​preparate dulci și sărate, dar și în băuturi.

Nu toată scorțișoara este la fel

Acum, o nouă tendință TikTok susține că adăugarea unei lingurițe de scorțișoară în cafeaua zilnică (și puțină cacao), timp de o săptămână, ajută la arderea grăsimilor.

Există două tipuri de scorțișoară, dar ambele provin din măcinarea scoarței arborelui de scorțișoară și pot include mai multe ingrediente active naturale.

Scorțișoara Cassia este cel mai comun tip din magazinele alimentare. Are un gust amar și conține niveluri mai mari ale unuia dintre ingredientele active – cinnamaldehida, un compus care îi conferă aroma și mirosul special. Aproximativ 95% din scorțișoară Cassia este scorțișoară.

Cealaltă este scorțișoara de Ceylon, care are un gust mai dulce. Conține aproximativ 50-60% cinamaldehidă.

Scorțișoara arde grăsimile?

O revizuire a 35 de studii a examinat în ce măsură consumul de scorțișoară ar putea afecta circumferința taliei și creșterea nivelului de grăsime corporală. S-a constatat că dozele de scorțișoară sub 1,5 grame pe zi (aproximativ o jumătate de linguriță) au redus circumferința taliei cu 1,68 cm.

Cu toate acestea, consumul a mai mult de 1,5g/zi nu a avut un efect semnificativ, potrivit Sciencealert.

O meta-analiză a 21 de studii clinice cu 1.480 de participanți în total a constatat că scorțișoara a redus, de asemenea, indicele de masă corporală (IMC) cu 0,40 kg/m² și greutatea corporală cu 0,92 kg. Dar nu a schimbat compoziția de grăsime sau masă slabă a participanților.

O altă analiză, care a inclus toate meta-analizele, a constatat un efect mic al scorțișoarei asupra pierderii în greutate. Participanții au pierdut în medie 0,67 kg și și-au redus IMC cu 0,45 kg/m².

Deci, în general, pierderea în greutate pe care o vedem în urma acestor studii de înaltă calitate este foarte mică, variind între două și șase luni, în mare parte fără nicio modificare a compoziției corporale.

Studiile au inclus persoane cu diferite boli, iar majoritatea erau din Orientul Mijlociu și/sau subcontinentul indian.

Acestea au fost efectuate pe durate diferite de la două până la șase luni.

Suplimentele au fost diferite, în funcție de studiu. Unii aveau ingredientul activ extras din scorțișoară, alții foloseau scorțișoară pudră. Dozele au variat de la 0,36 g la 10 g pe zi.

Cum ar putea duce scorțișoara la pierderea în greutate, în cantități mici?

Există mai multe mecanisme posibile.

Se pare că scorțișoara permite glucozei (zahărului) din sânge să intre mai repede în celulele corpului. Acest lucru scade nivelul de glucoză din sânge și poate face ca insulina să funcționeze mai eficient.

De asemenea, pare să îmbunătățească modul în care descompunem grăsimile atunci când avem nevoie de ele pentru energie.

SURSA FOTO: Pexels – Ruby Sengar

Care sunt riscurile?

Scorțișoara este, în general, considerată sigură atunci când este folosită ca și condiment în gătit.

Cu toate acestea, în ultimele luni Statele Unite și Australia au emis alerte de sănătate cu privire la nivelul de plumb și alte metale grele din unele preparate cu scorțișoară.

Plumbul intră ca și contaminant în timpul creșterii (din mediu) și în timpul recoltării.

În unele cazuri, s-a sugerat că ar fi putut exista o contaminare intenționată.

Unii oameni pot suferi efecte secundare de la scorțișoară, inclusiv dureri gastrointestinale și reacții alergice.

Unul dintre ingredientele active, cumarina, poate fi toxic pentru ficat. Acest lucru a determinat Autoritatea Alimentară Europeană să stabilească o limită de 0,1 mg/kg de greutate corporală.

Scorțișoara Cassia conține până la 1% cumarină, iar soiul Ceylon conține mult mai puțin, 0,004%.

Dar cafea și cacao?

Un studiu observațional a constatat că o ceașcă de cafea consumată zilnic, în care s-a adăugat o linguriță de cacao, a fost legată de o scădere în greutate, cu o medie de 0,12 kg.