Scoţia doreşte să-şi proclame independenţa în martie 2016 în cazul în care răspunsul '"da" va fi majoritar în cadrul referendumului privind autodeterminarea prevăzut să aibă loc în 2014, a anunţat marţi vicepremierul scoţian Nicola Sturgeon.
La două luni de la proclamarea independenţei, ar urma să fie organizate alegeri legislative pentru a desemna deputaţii însărcinaţi cu elaborarea unei noi Constituţii.
Nicola Sturgeon a apreciat acest calendar drept unul realist, precizând că ultimele 30 de ţări care şi-au obţinut independenţa după 1945 au cunoscut o perioadă medie de tranziţie de 15 luni după organizarea unui referendum.
Acest calendar dă ‘populaţiei scoţiene o foaie de parcurs clară privind modul în care Scoţia va trece de la un sistem de guvernare descentralizat, în care frâiele puterii sunt la Westminster (sediul parlamentului britanic), la o naţiune în care puterile Parlamentului naţional sunt depline şi poporul nostru este suveran’, a declarat Sturgeon.
Scoţia, de peste trei secole provincie a Marii Britanii, în cadrul căreia ea dispune de o largă autonomie, va organiza în 2014 un referendum istoric privind independenţa.
Membrii Partidul Naţional Scoţian (SNP), la putere în Scoţia, intenţionează să facă o campanie acerbă pentru independenţa Scoţiei, în timp ce laburiştii şi conservatorii doresc menţinerea Scoţiei în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Potrivit unui sondaj realizat în perioada 30 ianuarie – 1 februarie, 32% dintre persoanele chestionate ar vota în favoarea independenţei Scoţiei. Totuşi, un astfel de scenariu ridică numeroase întrebări, între care menţinerea ţării în UE şi în alte organizaţii internaţionale.
Sursa: Agerpres