Scoția ar putea organiza anul viitor un referendum pentru independență față de Regatul Unit

Nicola Sturgeon, premier al Scoției și lider al Partidul Naţional Scoţian (SNP), susține că un nou referendum pentru independență față de Regatul Unit ar putea avea loc în octombrie anul viitor.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) îşi desfăşoară în acest week-end, la Aberdeen, cea de-a 88-a conferinţă anuală, amintește reuters.com

Curtea Supremă britanică urmează să înceapă marţi audierile privind posibilitatea unui vot asupra secesiunii Scoţiei neaprobat de guvernul de la Londra.

„Sunt încrezătoare că se poate întâmpla. Să aşteptăm să vedem ce spune instanţa. Sunt încrezătoare că Scoţia va deveni independentă”, a spus șefa guvernului scoțian, într-un interviu pentru BBC.

Primul referendum privind independenţa Scoţiei a avut loc în septembrie 2014, când 55% dintre votanţi au fost împotriva desprinderii de Regatul Unit.

Guvernul de la Londra a menționat că își păstrează opinia conform căreia Scoția și celelalte țări componente ale Regatului Unit „sunt mai puternice împreună” și că „nu este momentul” pentru un nou referendum.

Anul trecut, premierul scoţian Nicola Sturgeon şi-a exprimat speranţa că Scoţia îşi va obţine independenţa şi că va putea „să se alăture” Uniunii Europene şi a spus că Brexit-ul s-a făcut contrar voinţei scoţienilor,

Charles al III-lea, proclamat oficial rege în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord

În altă ordine de idei, amintim că Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege în capitala Scoţiei, Edinburgh. Noul monarh, în vârstă de 73 de ani, a fost proclamat oficial rege şi la Cardiff, în Ţara Galilor. în mijlocul unei mici manifestaţii de protest, dar şi la Belfast, în Irlanda de Nord, după prima şi principala proclamaţie care a avut loc la Londra.

Textul proclamaţiei este identic cu cel citit anteriorîn ceremonii publice în celelalte trei naţiuni ale Regatului Unit şi care au fost urmate de defilări militare şi 21 de salve de tun.

Luni, 12 septembrie, Charles al III-lea a condus o procesiune de la reşedinţa regală Holyroodhouse din Edinburgh şi până la catedrala St Giles, aflată în imediată apropiere, unde a avut loc o slujbă religioasă.