Scoția va adera la NATO, în cazul în care va deveni independentă. Acesta a fost mesajul transmis de premierul Nicola Sturgeon, în timpul unui discurs ţinut la Washington.
„Scoția va adera la NATO dacă va deveni independentă”, a declarat prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon. Ea s-a întâlnit Washington cu şeful Camerei Reprezentanţilor al Congresului american, Nancy Pelosi.
Premierul scoţian, care este și liderul Partidului Naţional Scoţian, a apreciat că NATO este „piatra de temeliea politicii de securitate a unei Scoţii independente” .
Unul dintre opozanţi, liderul Partidului Verde, Patrick Harvey, a declarat că se opune aderării Scoţiei independente la NATO.
Liderul SNP a vorbit, de asemenea, despre posibilitatea „potenţialului uriaş” al energiei cu hidrogen, afirmând că Scoția ar putea dezvolta cea mai puternică „industrie semnificativă de hidrogen a Europei”, transmite The Scotsman. În septembrie 2014 s-a desfăşurat cel de-al doilea referendum pentru independenţa Scoţiei, iar 55% dintre votanţi au votat împotrivă.
Scoția organizează referendum de independenţă
Prim-ministrul Nicola Sturgeon a obţinut aprobarea Parlamentului Scoţian pentru a solicita organizarea unui noi referendum de independenţă după încheierea acordului britanic privind Brexit.
Atât SNP, cât și Verzii, s-au angajat să elimine armele nucleare din Scoția dacă țara ar vota pentru independență în viitor.
Reacționând la discursul lui Sturgeon, Stephen Kerr, un deputat conservator scoțian, a declarat: „Suntem deja membri ai NATO”.
Suedia şi Finlanda şi-au depus cererile pentru aderarea la NATO
Acest anunț privind Scoția vine după ce Suedia şi Finlanda şi-au depus cererile pentru aderarea la NATO. Guvernul social-democrat al Suediei a luat luni decizia oficială de a solicita aderarea la NATO, călcând pe urmele vecinei sale Finlanda, într-o mișcare care va redesena harta geopolitică în nordul Europei.
Miniștrii de externe din țările membre NATO au avut, duminică, la Berlin, o reuniune informală, la care au fost invitați să participe și omologii lor din Finlanda și Suedia, cele două țări anunțându-și deja intenția de a renunța la neutralitate și de a cere să adere la Alianța Nord-Atlantică, o consecință directă a invaziei ruse din Ucraina.
Vladimir Putin a declarat luni că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de „amplasarea de infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să răspundă corespunzător. Liderul de la Kremlin consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod „agresiv”, pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.