Scoția și Marea Britanie, război pe tema coronavirusului. Premierul scoţian îl acuză pe cel britanic că și-a încălcat propriile restricții asupra pandemiei prin călătoria sa „neesențială” la nord de „granița” scoțiană.

Lupta împotriva Covid-19 a creat o fisură comparabilă cu cea a Brexitului în Regatul Unit. Vizita turbulentă a premierului Boris Johnson în Scoția a deschis cutia Pandorei și a provocat o confruntare personală cu ministrul-șef Nicola Sturgeon, care l-a acuzat pe liderul conservator că și-a încălcat propriile restricții de pandemie cu călătoria sa „neesențială” la nord de „graniță”.

„Avem datoria de a conduce fiind un exemplu”, a avertizat Sturgeon. „Eu și Boris Johnson trebuie să continuăm să lucrăm, dar nu putem călători în Marea Britanie. Este cu adevărat esențial acum? Dacă sugerăm că noi nu luăm regulile în serios, va fi mai dificil să convingem oamenii”.

Scoția și Marea Britanie, război pe tema coronavirusului

Confruntarea dintre cei doi lideri s-a amplificat în timpul zilei și în cele din urmă a forțat membrii guvernului regional și central să se implice. „Considerând această vizită ca fiind esențială, este clar că premierul a intrat în panică, deoarece conservatorii pierd dezbaterea independenței”, a declarat Keith Brown, numărul doi al Partidului Național Scoțian (SNP), arată publicația spaniolă El Mundo.

„Premierul își face treaba, respectând reglementările Covid privind siguranța și asigurând în mod eficient distribuția vaccinurilor în Scoția cu sprijinul deplin al guvernului britanic”, a declarat secretarul Cabinetului, Michael Gove.

Boris Johnson și-a urmat în cele din urmă planurile și a făcut o dublă oprire în Glasgow și Edinburgh. Cu faţa acoperită de mască, premierul a apărut în fotografiile electorale obișnuite, care au fost făcute în laboratorul Lighthouse (unde sunt procesate testele Covid) și în uzina de la Valneva (unde este fabricat unul dintre vaccinuri).

„Marile beneficii ale cooperării în Regatul Unit nu au fost niciodată mai clare de la începutul pandemiei”, a fost mesajul cu care premierul a dorit să dea sens controversatei sale vizite. „Ne-am confruntat împreună cu virusul și am alocat 8,6 miliarde de lire sterline (9,5 miliarde de euro) pentru a proteja serviciile publice din Scoția și pentru a asigura 930.000 de locuri de muncă”.

Scoția a prezentat foaia de parcus pentru al doilea referendum de independență

Vizita lui Johnson a venit la patru zile după ce Nicola Sturgeon și-a prezentat „foaia de parcurs” pentru organizarea unui al doilea referendum de independență atunci când pandemia va dispărea. Johnson se opune drastic și a subliniat că referendumul suveranist din 2014 (în care a câștigat cu 55%  din voturi permanența în Regatul Unit contra  45%) a lăsat problema soluționată „pentru o generație”.

„Nu cred că ceea ce trebuie făcut este să vorbești la nesfârșit despre un alt referendum, atunci când oamenii din Scoția vor să lupte împotriva acestei pandemii”, a declarat Johnson din mers. „De asemenea, nu văd avantajul de a mă pierde într-o dispută constituțională inutilă, după tot ce am trăit recent cu celălalt referendum”.

D-na Sturgeon a avertizat totuși că, dacă Partidul Național Scoțian (SNP) va obține o majoritate absolută la alegerile parlamentare din 6 mai, va interpreta acest lucru ca pe un mandat pentru un nou referendum. În ultimul an, a existat o schimbare notabilă a opiniei publice. Independența câștigă în ultimele 20 de sondaje, iar un sondaj recent realizat de The Panel pentru „The Times” oferă o diferență de 52% până la 48% în favoarea rupturii de Regatul Unit.

Vizita lui Johnson este interpretată ca o încercare de a opri această fractură care crește de câteva zile din cauza nemulțumirii față de Brexit (împotriva căruia au votat 62% din scoţieni) și din cauza impopularității sale în Scoția, care a crescut și din cauza gestionării greșite a Covid. Doar 22% dintre scoțieni consideră că Johnson s-a descurcat bine în fața pandemiei, comparativ cu 61% care aprobă conducerea lui Sturgeon, aproape întotdeauna în avans cu aplicarea restricțiilor.

Acuzele continuă

Nicola Sturgeon l-a acuzat în repetate rânduri pe Boris Johnson că este prea lent cu restricțiile impuse de pandemie. Ultima sa linie de atac a fost împotriva planului de carantină în hoteluri pentru vizitatorii din 30 de țări considerate cu risc ridicat. „Aceste măsuri nu merg suficient de departe și încă lasă prea multe puncte de intrare în țară”, a declarat d-na Sturgeon.

De asemenea, d-na Sturgeon a fost acuzată, joi, de mai mulți parlamentari conservatori că „s-a alăturat UE” în „războiul” vaccinurilor. Ministrul șef a amenințat că va face publice datele confidențiale până acum despre aprovizionarea AstraZeneca către guvernul britanic. Sturgeon și-a anticipat intenția de a le face publice săptămâna viitoare în Parlamentul Holyrood, „indiferent de ce vor spune britanicii”.

De fapt, Covidul a servit pentru a accentua diviziunea deschisă între „cele patru națiuni” și a delimita sfera de acţiune a lui Boris Johnson în Anglia.

Ocazional, d-na Sturgeon s-a lăudat cu un număr relativ scăzut de decese și infecții în Scoția, deși cifrele au fluctuat în timpul pandemiei.

Din cele 102.000 de decese înregistrate în Marea Britanie, 89.610 au avut loc în Anglia și 5.888 în Scoția (aproximativ 6% din decese, cu 8% din populație). Comparativ, la o populaţie de 5,3 milioane de locuitori, numărul cazurilor depistate în Scoția (175.000) este cel mai mic din „cele patru națiuni”.

Răspândirea noii tulpini britanice în sudul Angliei a mărit diferența în ultimele două luni.