Portofoliul local al Aberdeen este format din clădirile de birouri Millenium Business Center, mistuită de flăcări în iunie 2009, Phoenix Tower (fostă PGV Tower), care a stat goală trei ani, şi Construdava, imobil dezvoltat de Impact Developer & Contractor; la acestea se mai adaugă şi centrul comercial Iris Shopping Center din Titan.
Scoţienii au intrat în posesia acestui portofoliu abia în 2008, după ce achiziţiile păguboase fuseseră deja încheiate de către Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), la acea vreme divizia de investiţii imobiliare a grupului german de asigurări Allianz. Aberdeen Immobilien Kapitalanlagegesellschaft a cumpărat DEGI în 2008.
„În ultimii trei ani am investit destul de mult în proiectele pe care le avem în portofoliul local. În procesul de renovare al Phoenix Tower am investit 5-7 mil. euro şi am reuşit să închiriem circa 50% din clădire. Chiria pe care o ţintim aici este de 12 euro/mp. Bancpost nu a plecat din clădire. Pentru investiţii noi vor trebui să mai treacă 2-3 ani, în care indicatorii macroeconomici să se îmbunătăţească“, a declarat Harald Floer, directorul fondului Aberdeen Asset Management, în cadrul unui seminar organizat de compania de consultanţă Immpuls.
Pe lângă banii alocaţi renovării Phoenix Tower, Aberdeen a mai investit alte 10 mil. euro în renovarea Iris Shopping Center pentru a reuşi să atragă chiriaş precum C&A. Asta după ce plătiseră deja o sumă record de 147 mil. euro celor de la Avrig 35 care au dezvoltat centrul comercial din Titan.
Bani pierduţi în incendiu
Dintre toate proprietăţile pe care scoţienii le au în România, Millenium Business Center a fost clar cea mai păguboasă. Imobilul a fost cumpărat, în vârful bulei imobiliare, la pachet cu clădirile de biouri Construdava şi PGV Tower (sediul Bancpost), pentru 110,5 mil. euro de la fondul Charlemagne.
Ars până la structură într-un incendiu în 2009, imobilul a cauzat proprietarilor pagube estimate neoficial la circa 15-20 mil. euro. Portofoliul de clădiri al Aberdeen Immobilien este asigurat de Chartis, divizia de property-casualty a AIG, iar până acum asigurătorul a acoperit doar pagubele create de întreruperea activităţii, adică neîncasarea chiriei pe cei trei ani în care clădirea a fost nefuncţională. Aceste pagube pot fi estimate la circa 8-9 mil. euro, dacă ţinem cont de nivelul chiriilor de 18-20 de euro încasate de proprietari înainte de distrugerea imobilului. Procesul de stabilire a daunelor a durat un an de zile şi cele două părţi (proprietarul şi asigurătorul) încă nu au agreat o valoare definitivă.
Harald Floer nu a vrut să comenteze situaţia actuală a imobilului, însă în luna mai a anului trecut scoţienii au obţinut o nouă autorizaţie de construire de la Primăria Municipiului Bucureşti, care se ocupă de zonele istorice protejate. În acest context, lucrările de renovare a clădirii ar putea începe în acest an de vreme ce autorizaţia are ca termen de valabilitate 12 luni.
Immpuls a fost angajată de Aberdeen să realizeze expertiza tehnică şi partea de renovare a imobilului. Tudor Popp, managerul companiei Immpuls, a menţionat anul trecut că procesul de reconstrucţie va dura între 14 şi 16 luni şi că va fi utilizată structura actuală a imobilului, care nu a fost afectată de incendiu.
Aberdeen a mai anunţat anii trecuţi că intenţionează să dizolve fondul DEGI Global Business, prin care a realizat achiziţiile din România, până în iunie 2014. Fondul, lansat în noiembrie 2005, are în portofoliu 11 proprietăţi evaluate la 254 mil. euro în Europa şi America de Nord şi a fost dedicat investitorilor instituţionali (companii susţinute de bănci, fonduri de pensii sau companii de asigurări). În ciuda faptului că în primii patru ani a avut un randament de 5%, investitorii s-au panicat la sfârşitul lui 2009 după ce au realizat că fondul era supraexpus pe pieţele lovite de criză din estul europei. „Proprietăţile companiei din Croaţia şi România, ţări care în trecut au prosperat, suferă pierderi severe de valoare şi au un impact dur asupra performaţei fondului“, declarau în 2011 reprezentanţii DEGI. Drept urmare, fondul a fost lovit de retrageri masive şi a trebuit să fie închis în mijlocul lunii noiembrie din 2009, potrivit unui anunţ al companiei. De atunci, DEGI Global Business încearcă să vândă din proprietăţi pentru a-şi plăti investitorii şi pentru a-şi îmbunătăţi rata de lichiditate. Compania a mai închis în 2010 şi fondul de investiţii DEGI Europa, cu un portofoliu evaluat la 1,3 mld. euro.