Scrâșniți din dinți noaptea? Care sunt principalele semne pe care vi le dă organismul

Sursa: Dreamstime

Scrâșnitul dinților, cunoscut și sub numele de bruxism, este un fenomen din ce în ce mai frecvent. Între 30 și 35% dintre adulți se confruntă cu această problemă, deși mulți nu-și mai amintesc asta după ce s-au trezit. Conform specialiștilor, există unele semne pe care ni le dă organismul, și de care ar trebui să ținem cont.

Un simptom al obstrucției căilor respiratorii

„Scrâșnitul dinților este adesea un simptom al obstrucției căilor respiratorii”, spune medicul Kaitie Beetner. „Obstrucționarea căilor respiratorii are un impact semnificativ asupra calității somnului și, prin urmare, are un impact și asupra calității generale a vieții”, spune el.

Deși se crede că bruxismul are loc exclusiv noaptea, stomatologul Whitney DiFoggio avertizează că acest fenomen se poate întâmpla și în timpul zilei. Smalțul este cel mai dur țesut din organism, însă forța mușchilor masticatori este foarte mare, iar frecarea dinților duce la tocirea acestuia. Uneori, brusximul poate fi atât de sever, încât distruge stratul de smalț, ajungând la dentină (prin care trec terminații nervoase), care este moale și mult mai ușor de tocit. Scrâșnitul dinților tocește și erodează coroanele dentare, ducând la dureri de cap sau de urechi, scrie Wellandgood.

Ce semnale ne dă corpul după ce ne trezim

Cel mai obișnuit semn al bruxismului vine sub forma unei dureri de cap și/sau a maxilarului. Cu toate acestea, există și alte lucruri la care trebuie să fiți atenți. DiFoggio spune că dinții turtiți, fracturați, ciobiți sau slăbiți, smalțul dentar uzat, sensibilitatea crescută a dinților, durerea de gât, durerea care seamănă cu o durere de ureche și unele răni din interiorul obrajilor sunt și ele semne, prin care corpul vă spune că scrâșniți din dinți în timpul nopții. Chiar dacă durerile de cap de dimineață și/sau durerile de maxilar sunt semne ale bruxismului, DiFoggio spune că acestea pot indica și alte probleme care ar trebui evaluate de medicul dentist. „Dacă problema se încadrează în domeniul stomatologic și necesită asistență medicală, medicul dentist vă poate trimite la alt specialist”, afirmă ea.

Care sunt cauzele

Bruxismul poate avea mai multe cauze. Deși nu sunt foarte clare, se pare că există mai mulți factori psihologici, fizici sau genetici care pot genera această afecțiune:

  • Anxietate, stres, furie
  • Alinierea incorectă a dinților
  • Dezvoltarea asimetrică a oaselor maxilare
  • Schimbarea dinților temporari cu cei permanenți
  • Tulburări de somn
  • Tensiuni musculare în sfera oro-facială

Cercetările asupra bruxismului sunt încă destul de limitate, dar experții spun că este important să încercăm să identificăm cauza principală. „De exemplu, stresul. Odată ce tratați cauza și implementați tehnici de reducere a stresului, sunt șanse să opriți și obiceiul de a mai scrâșni dinții”, spune DiFoggio. Cel mai bine ar fi să vorbiți cu medicul stomatolog, astfel încât acesta să vă poată ajuta cu un plan de tratament personalizat, potrivit nevoilor specifice.