Studiul a fost realizat de compania Operations Research, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional format din 800 de respondenţi, cu vârsta cuprinsă între 25-45 ani care au vândut o locuinţă în mediul urban în ultimele şase luni, prin interviuri telefonice realizate pe baza unui chestionar mixt de culegere de date (întrebări închise şi întrebări deschise). Procentul de eroare de eşantionare este de 4%, la un nivel de încredere de 95%.
„Pieţarii de ieri ai taximetriei, care între timp au intrat în legalitate, sunt astăzi samsarii din imobiliare. Prea puţini pot fi numiţi agenţi imobiliari sau ceea ce noi numim consilieri“, spune Cătălin Scripcaru, proprietarul master francizei imobiliare Century 21.
Gabriel Alexandru, vicepreşedintele Century 21 România, spune că majoritatea agenţilor imobiliari care activează acum pe piaţa din România sunt interesaţi doar ca proprietăţile pe care le intermediază să se vândă cât mai repede pentru a putea încasa comision de la ambele părţi, fără a reprezenta vreuna din ele.
„Circa 7.000 de euro este miza negocierii într-o tranzacţie ce implică un apartament de două camere. Aceşti bani pot rămâne la cumpărător sau la vânzător. Majoritatea românilor acceptă lipsa reprezentării exlusive a unei singure părţi, odată din lipsa altei opţiuni şi a doua oară pentru că pot împărţi comisionul“, explică Gabriel Alexandru. El spune că prăbuşirea pieţei imobiliare nu a dus la eliminarea totală a samsarilor. „Chiar dacă o parte din ei s-au îndreptat către alte domenii, încă mai rămâne o afacere bănoasă“, mai spune Alexandru.
Întrebaţi dacă ar dori un proces de reprezentare exclusiv, unu din patru vânzători chestionaţi au răspuns afirmativ, însă doi din trei români nu ştiu să numească o agenţie imobiliară. Mai exact, 200 de români, din cei intervievaţi, cunosc numele unei agenţii imobiliare, dar fiecare a numit una diferită. Practic, 62% dintre români apelează la agenţie pentru rapiditate.
Agenţi licenţiaţi
Motivul principal pentru care piaţa se află într-un haos total de 20 de ani este dat de lipsa unor reglementări şi a unor autorităţi de arbitraj în acest domeniu. Century 21 face parte dintr-un grup de lucru care întocmeşte un proiect de legiferare a profesiei de agent imobiliar. Problema este că de cinci săptămâni activitatea acestui grup a fost suspendată de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, organism sub incidenţa căruia ar urma să intre această lege.
„Noi sperăm totuşi ca de anul viitor să avem o lege imobiliară. Anul acesta a bătut vântul schimbării în acest minister şi am simţit o modificare a atitudinii faţă de acest domeniu“, subliniază vicepreşedintele Century 21.
Această lege ar urma să oblige agenţii imobiliară să obţină o licenţă de funcţionare, ce poate fi pierdută dacă agentul nu respectă un cadru etic prestabilit.