Comisia Europeană a trimis o scrisoare guvernului prin care avertizează că România poate pierde fonduri europene de circa 800 de milioane de euro. Este vorba de un avertisment automat, declanșat odată cu neîndeplinirea unor ținte de contractare, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
România riscă să piardă aceste fonduri care putea fi cheltuite până la finalul perioadei bugetare, plus cei trei ani suplimentari (celebrul N+3, negociat în 2012). Fondurile care pot fi pierdute sunt gestionate de Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operațional Competitivitate (POC), dar și de Autoritatea de certificare și plată, potrivit surselor citate.
Scrisoarea de avertizare nu duce automat la pierderea banilor, dar este un semnal puternic pentru țara care nu reușește să cheltuiască fondurile alocate de Bruxelles.
Premierul Viorica Dăncilă anunța încă din februarie 2018 că ”există un risc de dezangajare la fonduri europene de peste 800 de milioane de euro, pe Programul Operaţional Regional”, potrivit Radio România.
Greșeala de un miliard de euro
9,2 miliarde de euro. Atât a avut la dispoziţie România în perioada 2007-2013 de la Uniunea Europeană, din fonduri structurale şi de coeziune. Câţi bani am luat? Oficialii spun că abia am ajuns anul acesta la 52 la sută. Şi suntem în mare întârziere. Trebuia să-i cheltuim până la sfârşitul anului 2013. iar din 2014 ar fi trebuit să incepem să atragem bani din următoarea tranşă care se ridica la 23 de miliarde de euro, bani alocaţi pentru perioada 2014-2015. Din această nouă tranşă n-am luat nimic până acum. Practic, am pierdut 2 ani din cauza incompetenţei funcţionarilor care s-au perindat prin guverne şi administraţie.
Cereri au fost pentru banii europeni. 39.265 de proiecte au fost depuse, proiecte care cereau din banii Uniunii 45 de miliarde de euro. Mai mult decât dublu faţă de suma alocată. Au fost aprobate doar 12 mii de proiecte, care ar fi putat să atragă din fondurile europene 19 miliarde de euro. Asta ar fi însemnat o absorbţie de sută la sută. Dar nu a fost aşa. Din cauza corupţiei şi a birocraţiei, România a stat pe loc ani de zile, iar finanţarea a fost blocată de mai multe ori. Politicienii s-au bătut între ei, au încheiat şi rupt alianţe, au schimbat guverne, iar toate acestea au adus dezastru. Am plătit şi încă plătim penalităţi şi corecţii financiare. În loc să luăm bani plătim corecţii de peste un miliard de euro din cauza greşelilor.