SCRISOARE-DESCHISĂ către Ministrul DAEA. Ce îi cer apicultorii ministrului Agriculturii!

Crescătorii de albine sunt nemulţumiţi față de modul în care ministrul Agriculturii, Petre Daea a procedat la consultările pentru Programul Național Apicol (PNA) 2017-2020.

”Federația Asociațiilor Apicole din România ROMAPIS, împreună cu Uniunea de Ramură a Cooperativelor Apicole din România își exprimă pe această cale dezamăgirea și dezaprobarea modalității în care instituția pe care o conduceți a procedat la consultarea organizațiilor reprezentative ale apicultorilor cu privire la Hotărârea de Guvern de aprobare a Programului Național Apicol (PNA) 2017-2019 precum și a propunerilor de modificare a ordinului MADR nr 119/2011 referitor la sistemul unitar de identificare a stupinelor și a stupilor”, se arată într-o scrisoare transmisă apicultorilor ministrului Petre Daea.

Aceștia afirmă în cadrul aceluiași text că, deși au fost convocați în 2 rânduri în ultimele 10 zile la discuții, nu le-au fost puse la dispoziție textele respectivelor acte normative în discuție. ”(…) Așa cum am solicitat și ni s-a și promis la întâlnirea cu reprezentanții MADR din data de 20.02.2017. În aceste condiții, deși am fost chemați pentru a ne spune părerea asupra acestor subiecte de importanță fundamentală pentru apicultura României, practic am fost în imposibilitatea de a ne aduce contribuția la îmbunătățirea respectivelor acte normative, necunoscând ceea ce acestea conțineau”, mai susțin apicultorii.

Crescătorii de albine îi transmis ministrului agriculturii că abordarea pe care a avut-o este complet eronată și îi solicită să comunice de urgență documentele în cauză. ”Considerăm că această abordare a colaborării dintre MADR și beneficiarii Programului Național Apicol este complet eronată și prin urmare vă solicităm comunicarea de urgență a acestor documente în dezbatere către toate părțile interesate și reluarea procesului de consultare a apicultorilor după cel puțin 3 zile de reflecție și dezbatere internă în cadrul formelor asociative din apicultură. Vă mai solicităm măsurile minime de asigurare a eficienței unui asemenea proces corect de consultare care să aibă la bază dialogul cu formele de asociere reprezentative și legal constituite ale apicultorilor”, mai arată apicultorii în scrisoarea deschisă adresată ministrului.

Suma estimată a fi alocată în perioada 2017 – 2019 pentru PNA este de peste 7.000.000 euro/an, respectiv 21.000.000 euro/3 ani. În anul 2013, România a notificat în Programul Național Apicol pentru perioada 2014 – 2016 un efectiv de 1.550.000 stupi, suma alocată fiind de 20.045.340 euro/3 ani, măsurile prevăzute în PNA 2014-2016 vizând achiziţionarea de stupi, material biologic, medicamente pentru tratarea varoozei şi decontarea analizelor fizico-chimice efectuate pentru determinarea calităţii mierii.
Agrointel.ro