Este nevoie de „mai mult spațiu” pentru a face investițiile necesare în susținerea creșterii economice și pentru garantarea bunăstării noilor generații, iar regulile Pactului de Stabilitate „nu trebuie să ne împiedice să facem acest lucru”, este, pe scurt, opinia exprimată în editorialul semnat de Mario Draghi și Emmanuel Macron în publicația „Financial Times”, varianta online, arată ANSA.
Deja dinainte de pandemie, regulile fiscale europene „aveau nevoie să fie reformate. Sunt obscure și prea complexe. Avem nevoie de un cadru normativ credibil, transparent și capabil să contribuie la ambiția de a construi o Europă mai puternică, mai durabilă și mai corectă”, adaugă premierul italian și președintele francez.
„Nu există nicio îndoială cu privire la necesitatea reducerii nivelului datoriei noastre, dar nu ne putem gândi să facem acest lucru prin impozite mai mari sau prin reduceri nesustenabile ale cheltuielilor sociale”, mai declară Draghi și Macron.
„Sprijin deplin președinților Draghi și Macron care, în apelul publicat în Financial Times, se dovedesc a fi cei doi lideri curajoși și intuitivi de care Uniunea Europeană are nevoie pentru a desfășura acea cale de transformare către o comunitate mai puternică și justă, suverană și democratică, o Europă care este la înălțimea marilor provocări globale cu care ne confruntăm”, a scris într-un comunicat europarlamentarul din partea Renew Europe și secretarul general al Partidului Democrat European, Sandro Gozi.
„Avem nevoie de o nouă strategie pentru investiții și pentru creștere economică, care să renunțe la acele ideologii învechite, care au reprezentat o frână în ultimele decenii și care să privească în schimb cu curaj către Europa anului 2030. Avem nevoie de mai multe investiții, de noi reguli fiscale, de un impuls puternic către autonomia strategică europeană, industrială și de apărare”, continuă Gozi.
O oportunitate istorică
„În acest sens, viitoarea președinție franceză a UE, combinată cu foaia de parcurs italiano-franceză a Tratatului de la Palatul Quirinale, reprezintă o oportunitate istorică de reformare a Uniunii Europene, pe care trebuie neapărat să o exploatam”, concluzionează comunicatul.
„Scrisoarea publicată de Financial Times semnată de Draghi și Macron marchează un punct de cotitură pentru politica UE. O poziție care de altfel poate fi considerată prima emanație a recentului acord dintre Italia și Franța, așa-numitul Pact de la Palatul Quirinale”, declară într-un comunicat europarlamentarul Partidului Democrat, Pina Picierno.
„Țara noastră, grație guvernului condus de Mario Draghi, se afirmă ca punct de referință strategică pentru Uniunea Europeană, dobândind treptat o autoritate capabilă să influențeze procesele decizionale. Scrisoarea subliniază necesitatea reformării regulilor bugetare, care în diverse părți par depășite și puțin funcționale în raport cu scenariile actuale”, continuă comunicatul.
„Trebuie să simplificăm, introducând noi parametri de echitate și concentrându-ne puternic pe investiții publice durabile, care nu sunt sufocate în cuștile prejudecăților. De prea multe ori am apelat la ajustări bugetare aplicate mecanic, fără a evalua nevoile reale.” Scrisoarea transmisă de Draghi și Macron evidențiază cum o reducere treptată a îndatorării poate fi compatibilă cu o abordare expansivă, care este capabilă să înlăture deficiențele fără a sufoca cheltuielile sociale”, concluzionează europarlamentarul.