Scrisoare deschisă pentru Iohannis și Orban. Un om de afaceri cere încetarea stării de urgență

Starea de urgență instituită în urmă cu două săptămâni, dar și panica provocată de noul coronavirus a afectat economia românească. Conform estimărilor oficiale, s-a ajuns la o rată a șomajului de aproape 10% din forța de muncă a țării, asta neluând în considerare românii întorși din afara țării. Un om de afaceri a lansat astăzi o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban prin care le cere încetarea acestei situații și axarea mai degrabă pe responsabilitatea fiecărui cetățean.

Octavian Bădescu, proprietarului  unei companii de consultanță imobiliară și inițiator al platformei faracomision.ro, a inițiat săptămâna trecută campania #hailatreaba prin care cere statului să nu intervină în economie. Astăzi, omul de afaceri a mai făcut un pas în demersul său și a trimis o scrisoare către președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

Bădescu susține că trebuie încetată starea de urgență pentru că ”nicio instituție a Statului nu are căderea (cel puțin morală) să închidă viața economică și socială a cetățenilor săi, pe termen nedefinit, sub pretextul unor „situații de urgență”. Funcționarii de stat și locali pot pretinde, sau chiar deține, puteri legale pentru a-și închide comunitățile. Dar ar trebui să reziste la exercitarea acestor puteri”.

Omul de afaceri spune că ”în mai putin de o lună, mii de proiecte antreprenoriale mici și medii sunt complet destructurate. Companii mijlocii și mari se confruntă cu probleme majore. Aproximativ 10 % din populația activă este deja în șomaj. Sute de mii de venituri sunt afectate. Libertatea individuală este profund afectată”.

Măsurile draconice trebuie înlocuite cu rațiune

”Considerăm că masurile draconice impuse populației și agenților economici trebuie să înceteze, făcând loc abordărilor raționale, echilibrate, constructive. Intervenţionismul politicului pentru combaterea epidemiei de coronavirus generează deja un adevarat genocid economic. Considerăm că abordarea ”#stamacasa”, în formă continuată și impusă politic a declanșat și va accentua o criza economică, o posibila situație de “stagație”, ce poate depăși ca impact negativ, ca pagube totale, criza medicală provocată de pandemia Covid-19”, mai scrie Octavian Bădescu în scrisoarea sa cătrea Iohannis și Orban.

În încheierea scrisorii sale omul de afaceri pledează pentru ”un semnal inechivoc de a ne intoarce în cel mai scurt timp posibil în deplină activitate, doar aceia care gasim de cuviință să o facem, în deplină cunoștință de cauză și prin respectarea rească a regulilor de prevenție în contextul actual. Numai prin schimbarea de urgență a paradigmei din #stamacasa in #hailatreaba putem reporni economia, limita pagubele produse deja și demara revenirea la o normalitate imperios necesară. Stimati decidenti politici – Redeschideți economia, redați-ne libertatea! Hai la treabă!”

Întreaga scrisoare a omul de afaceri poate fi descărcată de aici: scrisoare-deschisa

Cine este Octavian Bădescu

Antreprenor în sectorul serviciilor și investitor, Octavian Bădescu este actualmente Internațional Realtor și proprietar atât al companiei de consultanță imobiliară Freedom Group, organizată că societate pe acțiuni, cât și al proiectelor www.romanian.realestate și www.faracomision.ro. A fost desemnat în cadrul Galei Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) că Brokerul Imobiliar al Anului 2018, nou intrat în piață.

De-a lungul timpului Octavian Bădescu a fost implicat că fondator și manager în diferite proiecte antreprenoriale în domenii precum cel de curierat, de cercetare de piață și de marketing direct, cele mai relevante fiind Sameday Courier și Retailplus Eastern Europe – companii din care a făcut exit către Emag, respectiv către o companie aparțînând grupului Nielsen.

Creator al produsului Lokko – o aplicație mobilă și un sistem de management al comenzilor – integrat la momentul exit-ului în Sameday Courier, produs care a obținut premiul „Inovația anului” în cadrul a două gale de e-commerce și de curierat.

Pentru o perioada a fost implicat în proiectul denumit generic “management privat la companii de stat” la Compania Națională Poștă Română că director al PrioriPost, apoi că membru în Consiliul de Administrație a SC Electrocentrale București SĂ.

Susținător entuziast al virtuțiilor pieței libere și al libertății în ansamblu, preocupat de implicare în evoluția societății în general și de optimizarea gestionării resurselor publice în particular, a publicat de-a lungul timpului puncte de vedere pe teme imobiliare, antreprenoriale, manageriale, economice, sociale și politice și se implică activ în diferite proiecte legate cu precădere de antreprenoriat și de formarea tinerilor, fiind și membru al organizației Romanian Business Leaders.