Guvernul României s-a angajat 'ferm' să reducă deficitul general consolidat sub 3% din PIB, în 2012, cu o ţintă de deficit pe cash de 1,9 la sută din PIB, arată Scrisoarea de Intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, publicată, marţi, pe pagina de internet a instituţiei.
În calculul deficitului vor fi incluse în totalitate şi cheltuielile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), iar ţinta va fi un deficit pe cash de 2,1% din PIB. Atingerea acestor ţinte fiscale ambiţioase va necesita continuarea restricţiilor de cheltuieli, fără posibilitatea de a acorda creşteri salariale sau de pensii decât în a doua parte a anului, dacă o vor permite condiţiile economice, precizează documentul citat. Unele economii vor apărea şi din perfecţionarea prestaţiilor sociale, reducerea pierderilor întreprinderilor publice şi ca urmare a deciziei iminente de a reduce la 5 la sută contribuţia naţională pentru proiectele finanţate din fonduri europene.
Documentul subliniază că întreprinderile de stat au nevoie urgentă de reforme accelerate pentru a deveni mai eficiente şi pentru a nu fi o piedică în calea creşterii economice. Reformele includ vânzarea unor pachete minoritare sau majoritare de acţiuni într-o serie de societăţi şi introducerea unui management privat profesionist. Sunt în lucru strategiile de reducere a arieratelor pentru a aduce întreprinderile de stat într-o situaţe financiară sănătoasă.
‘Intenţionăm să aducem cheltuielile cu salariile sub nivelul de 7,2 la sută din PIB, în 2012. Reducerile de salariaţi din sectorul public vor continua, cu o politică de înlocuire de 1 la 7 angajaţi. Vom aplica această formulă cu o mai mare flexibilitate, pentru a elimina blocajele în sectoarele unde există probleme de deficit de personal’, se precizează în Scrisoarea de Intenţie.
Experţii Fondului Monetar Internaţional vor avea marţi o serie de discuţii tehnice cu autorităţile din România, misiunea FMI urmând să înceapă, oficial, miercuri cea de-a patra evaluare a acordului cu România.
Reprezentanţii FMI se vor afla la Bucureşti în perioada 25 ianuarie – 6 februarie 2012, potrivit unui anunţ făcut pe 11 ianuarie de reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek.
Alături de echipa FMI se vor afla şi echipele de negociatori ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Delegaţia FMI, CE şi BM se va întâlni cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, băncilor şi societăţii civile.
Misiunea anterioară a delegaţiei comune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a avut loc în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare în cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu România.
La încheierea misiunii de la finele anului trecut, Jeffrey Franks, a apreciat că autorităţile au reuşit să îndeplinească toate condiţionalităţile cerute de Fond şi se află în parametri stabiliţi cu acesta.
Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.
SURSA: Agerpres