Problemele care au dus la absorbția foarte slabă a fondurilor europene în exercițiul financiar 2007-2013 riscă să se repete și în exercițiul 2014-2020.
Cel puțin asta rezultă din maniera în care tocmai se desfășoară discuțiile în negocierile preliminare ale României pentru Acordul de parteneriat cu Comisia Europeană pentru viitorele fonduri structurale 2014-2020.
O scrisoare din partea Comisiei, pe care cursdeguvernare.ro o prezintă astăzi în premieră, dovedește că autoritățile române s-au dus total nepregătite la discuții, chiar în timp ce premierul Victor Ponta se plângea că banii obținuți pentru următorul exercițiu sunt prea puțini.
(Descărcați scrisoarea de AICI : Pagina 1 , Pagina 2, Pagina 3 )
”(…) Propunerea făcută de guvernul României nu întrunește încă minimele condiții de calitate și credibilitate pentru a permite un dialog informal eficient privind viitoarele documente de programare”– scriu negru pe alb reprezentanții Comisiei Europene, într-o adresă trimisă Ministerului Fondurilor Europene de la București, în 7 martie 2013. CITEŞTE MAI MULTE, PE CURSDEGUVERNARE.RO UPDATE:
Reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene susţin că observaţiile menţionate în scrisoarea de mai sus referitoare la stadiul pregătirilor pentru perioada de programare 2014-2020 primită de autorităţile române de la reprezentanţii Comisiei Europene conţin o serie de observatii cu privire la situatia pregătirilor prezentată CE în luna ianuarie 2013, un moment intermediar în acest proces.
"Între timp, România a parcurs o serie de etape necesare pentru pregătirea utilizării eficiente a fondurilor europene în viitoarea perioadă de programare. Acest lucru a fost confirmat şi în cadrul dialogului informal cu reprezentanţii Comisiei, desfăşurat până în prezent", precizează reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene, într-un comunicat remis presei.
Prezentăm mai jos continuarea celor transmise de Ministerul Fondurilor Europene:
România a ținut cont de recomandările reprezentanților CE şi la prima rundă de consultări informale dintre România și Comisie, care a avut loc între 19-21 martie a.c., iar evoluţiile procesului de programare au fost apreciate de către reprezentanții Comisiei. Subliniem că foarte multe detalii au fost agreate de cele două părți în cadrul acestei reuniuni.
Începând cu luna martie 2013, partea română a avansat în elaborarea analizelor socio-economice. Acestea vor fi constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre să pună accent pe calitatea acestor analize fără a grăbi finalizarea strategiilor sectoriale.
Angajamentul autorităţilor române în privinţa definirii strategiilor sectoriale este demonstrat şi de aprobarea în şedintele de Guvern din 20 și 27 martie 2013, respectiv 3 aprilie a.c., a Memorandum-urilor privind elaborarea documentelor strategice şi îndeplinirea conditionalitatilor ex-ante, documente publicate şi pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Suplimentar, pentru a asigura utilizarea eficientă a fondurilor europene alocate României pentru perioada 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene a avut consultări cu toți partenerii de dialog și numeroase întâlniri tehnice interinstituționale. Începând cu luna aprilie se desfăşoară focus-grupuri prin intermediul cărora sunt validate rezultatele analizelor socio-economice în condițiile în care acestea au fost elaborate pe baza datelor statistice și a studiilor existente până la această dată. Pe baza acestor analize vor fi fundamentate strategiile care vor fi elaborate de România.
Pregătirile pentru utilizarea fondurilor europene în perioada 2014-2020 reprezintă o prioritate strategică pentru România. În prezent are loc un dialog informal între reprezentanţii autorităţilor române şi cei au Comisiei Europene. Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene este publicat calendarul pregătirilor pentru viitoarea perioadă de programare.