Scrisoarea lui Albert Einstein din anul 1939, care avertiza omenirea asupra armelor atomice, tocmai a fost vândută la o licitație pentru suma de 3,9 milioane de dolari americani.
Scrisoarea lui Einstein, care avertiza asupra armelor atomice, a fost vândută
Albert Einstein a semnat o scrisoare către președintele Franklin Roosevelt în vara anului 1939, „singura sa mare greșeală” care a contribuit la lansarea erei nucleare.
Christie’s a scos la licitație o copie semnată de Einstein a acelei scrisori pentru 3,9 milioane de dolari. Roosevelt a primit originalul de la Biblioteca Franklin D. Roosevelt din New York. Aceasta nu este cea mai scumpă licitație de amintiri despre Einstein. Unul dintre manuscrisele celebrului om de știință a fost vândut pentru 13 milioane de dolari la Christie’s.
„Aceasta a fost descrisă ca fiind una dintre cele mai influente scrisori din istorie”, a declarat Peter Klarnet, specialist senior Christie’s în domeniul american, cărți și manuscrise.
Scrisoarea fondatoare a erei nucleare
Scrisoarea avertiza că Germania ar putea construi „bombe extrem de puternice” din uraniu și îl încuraja pe președinte să „accelereze” cercetarea americană, care a condus la Proiectul Manhattan și la prima bombă atomică. Einstein nu a redactat scrisoarea, dar faima sa i-a dat credibilitate.
Christie’s a declarat că piesa vândută marți la licitație a fost singura copie privată. Aceasta a fost inclusă în colecția lui Paul Allen. Allen a plătit 2,1 milioane de dolari pentru scrisoare în 2002. Editorul Malcolm Forbes a cumpărat-o de la averea fizicianului maghiar Leo Szilard. Szilard a scris și Einstein a semnat scrisoarea. Christie’s nu a identificat noul proprietar al scrisorii.
Impactul lui Einstein în proiectului Manhattan
Szilard a redactat scrisoarea după ce oamenii de știință germani au descoperit fisiunea nucleară, care ar putea alimenta o bombă atomică. Probabilitatea unei arme nucleare germane i-a determinat pe Szilard și Einstein să îl contacteze pe Roosevelt.
Szilard și Einstein erau oameni de știință evrei care au fugit din Europa în timpul ascensiunii lui Hitler. După capitularea Germaniei, Szilard și Einstein nu au mai susținut armele nucleare.
„Vai de mine”, a declarat Einstein după ce a aflat de loviturile de la Hiroshima și Nagasaki din 1945, care au ucis 200.000 de persoane.
Einstein a regretat rolul său în Proiectul Manhattan, chiar dacă Biroul de informații al armatei americane i-a refuzat autorizația de securitate. După război, el s-a opus proliferării nucleare. Manifestul lui Bertrand Russell a fost semnat de Einstein înainte de moartea sa în 1955.
Manifestul Russell-Einstein avertizează cu privire la o amenințare mai catastrofală decât bomba atomică: bombele cu hidrogen nou dezvoltate. Ca răspuns la manifest, au fost înființate Conferințele Pugwash privind știința și afacerile mondiale pentru a elimina armele de distrugere în masă.