Cei care scuipă coji de semințe pot primi amendă de 1.000 de lei
Chiar dacă suntem în anul 2024, încă există carențe în comportamentul oamenilor. Unele persoane continuă să scuipe coji de semințe în spațiile publice, fără să conștientizeze că pot fi amendate pentru fapta lor.
Aruncarea cojilor de semințe în spații publice, precum parcurile, locurile de joacă pentru copii, se sancționează cu o amendă. Valoarea ei este cuprinsă între 100 de lei – 1.000 de lei.
În cazul în care oamenii legii prind grupuri mai mari de persoane încălcând legea, amenzile ajung la multe mii de lei. Anul trecut, un grup de tineri din Galați a fost sancționat cu 7.200 de lei amendă pentru că au scuipat coji de semințe într-un loc public.
Pe lângă sancțiunea contravențională, oamenii sunt puși să-și strângă mizeria. Weekendul trecut, de exemplu, Poliția Locală Bacău a răspuns la peste 50 de reclamații.
„Aviz tinerilor amatori de plimbări nocturne care uită de buna creștere și de bune maniere consumă semințe și aruncă cojile și ambalajele pe jos, ascultă muzică la un nivel ridicat sau tulbură ordinea și liniștea publică.
Soluțiile sunt educație și legi aspre. Altfel, nu vom reuși. Trebuie lucrat la cadrul legal, dacă vorbim și despre montarea camerelor. Trebuie să plătești paznici. E bine că în cazul pe care-l prezentați, cei care au făcut mizerie au fost puși să strângă. A doua oară nu vor mai arunca.
Și eu, când am fost polițist, mai prindeam d-ăștia mici care făceau câte o contravenție și de multe ori le țineam câte o cuvântare de jumătate de oră și înțelegeau mai mult decât dacă le dădeam amendă”, a spus un fost șef al sindicaliștilor din Poliție pentru ziare.com.
Este interzisă spălarea covoarelor în spațiul public
De altfel, este interzisă spălarea covoarelor în spațiul public. Zilele trecute, un bărbat fără adăpost a fost depistat de polițiștii locali spălând un covor chiar într-o stație de autobuz. A fost sancționat cu o amendă de 1.000 de lei, conform HCL 117/2024. O femeie l-ar fi plătit să îi spele covorul. El a refuzat să dea numele clientei sale.
Cei care deschid uşa trenului în timpul călătoriei vor fi amendați
De altfel, persoanele care călătoresc cu trenul în această perioadă trebuie să aibă în vedere respectarea normelor privind transportul în comun şi să nu pună în pericol siguranţa lor sau a altor pasageri.
Vă reamintim că este interzisă deblocarea sistemul automat de închidere a uşii în timpul călătoriei. Cei care nu respectă această regulă riscă amenzi între 250 de lei şi 400 de lei, conform HG 203/1994 art.2 pc. 16.