Se scumpesc biletele de avion! Taxele de mediu se vor regăsi în prețul biletelor de avion ale companiei aeriene Lufthansa pentru a acoperi costurile generate de reglementările UE privind reducerea emisiilor de carbon.
Taxele de mediu se vor regăsi în prețul biletelor de avion ale Lufthansa
Lufthansa a informat marți, 25 iunie 2024, că va include o taxă de mediu în prețul biletelor de avion. Devine astfel a doua companie aeriană europeană care ia o astfel de măsură pentru a acoperi costurile generate de reglementările UE privind reducerea emisiilor de carbon.
Lufthansa a denumit noua taxă impusă pasagerilor „Environmental Cost Surcharge” (suprataxă pentru costul de mediu). Compania aeriană europeană va majora prețurile biletelor de avion între 1 euro și 72 de euro. Tarifele vor varia în funcția de tipul biletului. Se vor scumpi toate biletele de avion pentru cursele ce pleacă din Uniunea Europeană (UE), Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Elveția și Norvegia.
UE cere companiilor aeriene europene să folosească biocombustibil
Vă reamintim că zborurile care decolează de pe aeroporturile din UE trebuie să treacă gradual la folosirea biocombustibilului. Companiile aeriene europene avertizează de mult timp că reglementările UE le obligă să utilizeze combustibil sustenabil mai scump, motiv pentru care prețul biletelor de avion vor crește treptat.
Prețurile biletelor de avion au crescut continuu de la încheierea pandemiei provocată de coronavirus întrucât tot atunci a crescut cererea pentru călătorii.
CEO-ul Lufthansa, Carsten Spohr, spunea de anul trecut că deciziile adoptate de UE vor fi greu de atins.
Air France-KLM a impus taxa de mediu de acum doi ani
În 2022, Air France-KLM a devenit prima companie aeriană europeană care a introdus o taxă de mediu în prețul biletelor de avion. La momentul respectiv, taxa de mediu valora 4 euro pentru clasa „Economy” și 12 euro pentru clasa „Business”. În primul an de la această decizie, Air France-KLM a înregistrat un profit record.
Taxele de mediu din UE sunt impozite a căror bază fiscală este o unitate fizică (sau un indicator al acesteia) a ceva care are un impact negativ dovedit asupra mediului înconjurător. Veniturile obținute din taxele de mediu provin din patru tipuri de taxe:
- taxele pe energie (care contribuie cu aproximativ trei sferturi din total);
- taxele de transport (care contribuie cu o cincime din total);
- taxele pe poluare;
- taxele pe resurse (care contribuie cu circa 4% din total).