Acciza la carburanți se majorează de la 1 iulie 2024
Începând cu 1 iulie 2024, acciza la carburanți va fi majorată, ceea ce va duce la creșterea prețurilor pentru benzină și motorină. Astfel, fiecare litru de benzină se va scumpi cu 43 de bani, iar motorina cu 40 de bani, incluzând TVA-ul aferent.
Astfel, pentru un plin de 50 de litri, șoferii care alimentează cu motorină vor plăti în plus 20 de lei, iar cei care folosesc benzină vor plăti cu 21 de lei mai mult.
Aceasta este a treia ajustare a accizei din anul 2024, fiecare reprezentând 33% din creșterea anuală totală:
- Prima ajustare: 1 ianuarie 2024;
- A doua ajustare: 1 aprilie 2024;
- A treia ajustare: 1 iulie 2024.
Majorarea accizei se va vedea imediat la pompă și nu numai
Creșterea accizei la carburanți va avea un impact imediat asupra prețurilor de la pompă, conform declarațiilor lui Radu Căprău, director de rafinare și marketing în cadrul OMV Petrom.
Acesta a explicat că politica de prețuri a companiei ține cont întotdeauna de cotațiile internaționale, accize și costuri operaționale.
„Politica de prețuri pe care am practicat-o întotdeauna este să ținem cont de cotațiile, accizele și costurile operaționale. În ceea ce privește acciza, întotdeauna vedem imediat în preț modificările de acciză”, a spus Căprău, potrivit hotnews.ro.
De asemenea, consultantul economic Adrian Negrescu a subliniat recent că scumpirea carburanților va avea un efect de domino asupra întregii economii. Creșterile de prețuri la carburanți vor duce la scumpirea serviciilor și produselor alimentare.
„Aceste scumpiri ale carburanților se vor traduce în scumpiri ale serviciilor, produselor alimentare. Încă un puseu de inflație pe care nu ni-l doream, dar care din păcate va trebui să îl suportăm începând din această vară”, declara acesta.
Prețul carburanților, influențat și de cotațiile petrolului
Prețurile carburanților urmăresc evoluția prețului țițeiului pe bursele internaționale, care a înregistrat o ieftinire la începutul lunii iunie urmată de o corecție.
De menționat că prețul petrolului este doar o mică parte din prețul carburanților la pompă, aproximativ jumătate din acesta fiind reprezentat de taxe și accize. Având în vedere deficitul bugetar în acest moment, guvernul impune accizele pentru a obține resurse financiare.