Grecia implementează taxa de reziliență climatică, din această vară

Grecia face schimbări pentru a facilita combaterea efectelor generate de schimbările climatice.

Conform noilor reglementări, turiștii vor suporta un cost adițional de câțiva euro pentru fiecare noapte de cazare.

Acești bani vor fi direcționați către eforturile de combatere a efectelor schimbărilor climatice. Grecia, cunoscută pentru soarele său generos, a fost afectată în anul precedent de un val extins de incendii și inundații, fenomene asociate încălzirii excesive a planetei.

Cunoscută drept „taxă de reziliență climatică”, ea se aplică în perioada martie-octombrie și se adaugă la taxele existente pentru stațiune.

Cuantumul acestei taxe variază în funcție de clasificarea hotelului, diferind de la o unitate de cazare la alta.

Taxele de reziliență climatică vor varia în funcție de categoria unității de cazare și vor fi aplicate pe noapte după cum urmează:

  • Unități de una sau două stele: 1,5 euro
  • Unități de trei stele: 3 euro
  • Unități de patru stele: 7 euro
  • Unități de cinci stele: 10 euro
  • Vile cu o suprafață de peste 80 de metri pătrați: 10 euro.

„E o taxă nouă în Grecia pe care clienții trebuie să o plătească la check-in în hoteluri. Se plătea o taxă pe noapte înainte, dar acum suma s-a mărit puţin (…)

Nu credem că e o mare problemă pentru clienți”, a declarat Yannis Hatzis, președintele Federației Hotelierilor din Grecia.

grecia
SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile elene vor să obțină 300 de milioane de euro prin noua taxă

Prin intermediul noii taxe, autoritățile elene prognozează că vor colecta aproximativ 300 de milioane de euro. Această estimare vine în contextul în care numărul turiștilor a înregistrat o creștere semnificativă, depășind nivelurile record anterioare pandemiei.

Cu toate acestea, paradisul vacanțelor s-a transformat într-un coșmar în iulie anul trecut, când incendiile de vegetație au forțat evacuarea a zeci de mii de turiști din stațiuni și au provocat moartea a cinci persoane.

Printre acestea s-au numărat și doi piloți de avion implicați în eforturile de stingere a focului. Situația a fost deosebit de gravă în insula Rodos.

Peste numai două luni, în septembrie, furtunile devastatoare au lăsat în urmă 17 morți, distrugând case, drumuri și afaceri.

Prin intermediul noii taxe, autoritățile elene speră să obțină fondurile necesare pentru a repara pagubele și pentru a implementa măsuri preventive menite să reducă riscul unor astfel de dezastre în viitor.

„Vor încerca să ia măsuri (…) să nu ne mai confruntăm cu atâtea situaţii în sezonul estival şi insulele sunt la peste sută la sută din capacitate”, a declarat Ciprian Enea, consultant în turism.

„Va deveni un pic mai scumpă vacanța, dar din punctul de vedere al cererii nu cred că va afecta foarte mult”, a precizat, la rândul său, Eduard Cazacu, directorul unei agenții de turism, citat de Pro TV.

Deși suma este una mică, turiștii care își plănuiau vacanța în Grecia, în această vară, au deja rezerve, mai mici sau mai mari, cu privire la această taxă.

incendiu grecia
SURSA FOTO: Twitter. Ada Lluch

Barcelona și Amsterdam au luat decizii similare

Amsterdam-ul, orașul care deține deja cea mai ridicată taxă de turism din Europa, a declarat intenția de a o majora din nou, ajungând la 12,5% din costul cazării.

Fondurile obținute vor fi direcționate către eforturile de atenuare a consecințelor supra-turismului, inclusiv gestionarea problemelor precum mizeria de pe străzi.

La rândul ei, Barcelona a comunicat că va institui o taxă de 3,25 euro pentru fiecare dintre primele 7 nopți ale șederii turiștilor în oraș.