Cozonaci mai scumpi de Paşte, faţă de anul trecut. Românii nu se mai înghesuie să dea comenzi şi să-i cumpere
Românii vor avea Sărbători de Paşte mult mai scumpe anul acesta, iar cei care au de gând să cumpere cozonaci, trebuie să îşi drămuiască foarte atent banii.
Şi asta pentru că, în 2024, cozonacii sunt mai scumpi faţă de precedentele Sărbători Pascale. Paştele se apropie, brutăriile sau ateliere de cofetărie lucrează la foc continuu pentru a avea cozonaci pregătiţi, însă românii nu prea se înghesuie să îi cumpere.
Motivul pentru care comenzile sunt scăzute este, evident, preţul prea mare.
Vânzările din acest an au înregistrat o ușoară scădere, atât din cauza fluctuațiilor prețurilor, cât și din cauza intervalului considerabil dintre Paștele ortodox și cel catolic. De asemenea, puterea de cumpărare a românilor a fost afectată de inflație.
Cât despre preţurile pentru cozonaci, aceștia sunt comercializați la prețuri cuprinse între 15 și 35 de lei în supermarketuri și între 70 și 100 de lei dacă mergem la o patiserie.
Variantele din ultima categorie sunt lipsite de conservanți, ceea ce le conferă o durată de valabilitate mai scurtă. Ingredientele lor includ rahat, cacao și mac.
Cei care se mulţumesc şi cu cozonaci mai ieftine îi pot găsi în supermarketuri la 7-10 lei, însă trebuie să ştie că, de multe ori, aceste sortimente conţin doar cacao, plus conservanţi.
Un procent semnificativ merge către export, explică preşedintele Rompan
Între 7 şi 7,5 milioane de cozonaci se produc în România în această perioadă. 10% din această cantitate merge către export, explică Aurel Popescu, preşedintele Rompan.
Rompan reprezintă Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase.
„Din 7 – 7,5 milioane de cozonaci pe care îi producem în această perioadă ca şi cantitate, până în 10% merge la export, un procent semnificativ. Suntem în toate ţările, suntem prezenţi peste tot, nu numai în zone unde sunt români. În Anglia s-au obişnuit să vină la magazinul românesc să cumpere cozonaci”, afirmă Aurel Popescu, într-un interviu acordat Agerpres.
Reprezentantul Rompan a mai atras atenţia că, cel mai probabil, comercianţii vor rămâne cu stocuri de Paşte, din cauza cererii prea scăzute.
„Oferta noastră cred că de data aceasta va fi mai mare decât cererea. Mi-e tare teamă că mai rămânem cu stocuri, pentru că simţim şi noi în piaţă că puterea de cumpărare a populaţiei a mai scăzut şi atunci vânzările merg mai lent.
Nu mai cumpără cu căruţul, cumpără doar cu coşul sau nu mai cumpără cu coşul, ci ia cu mâna”, a indicat Aurel Popescu.
E important de notat că aceşti cozonaci, dar şi biscuiţii, nu vor fi afectaţi de creşterea TVA de la 9% la 19% care se va aplica tuturor produselor cu zahăr adăugat în ele. Preşedintele Rompan a explicat că, în acest mod, s-a evitat o scumpire a preţurilor cu 10-15% la aceste produse.