Prețul gazelor pe bursa din Europa, peste cel de iarna trecută
Prețul gazelor pe bursa din Europa l-a depășit pe cel de iarna trecută. Temperaturile estimate pentru această iarnă vor fi mai ridicate decât media istorică a sezonului rece, însă se preconizează că vor fi mai scăzute comparativ cu cele din ultimele două ierni, de la începutul conflictului din Ucraina.
Temperaturile scăzute din luna noiembrie 2024, combinate cu lipsa vântului, au dus la o scădere rapidă a volumului de gaze din depozitele europene. Astfel, 10% din gazele stocate la nivelul Uniunii Europene au fost extrase în ultima lună de toamnă, în timp ce în România această valoare a fost de 12%.
Această evoluție, alături de riscul unei opriri a livrărilor de gaze prin Ucraina, programată pentru 1 ianuarie 2025, a dus la o creștere de 23% a prețului gazelor în luna noiembrie 2024, ceea ce a făcut ca prețul să atingă cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni.
„Cel mai probabil și în România vom vedea evoluții în creștere a prețului gazelor pe bursa de la București, fără a afecta prețul plătit de populație, dar cu impact puternic asupra bugetului de stat, urmare a creșterii sumelor ce vor fi compensate”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).
Situație îngrijorătoare în România
Această situație se adaugă unei realități îngrijorătoare în România, cauzată de erorile comise în sistemul energetic în ultimii 20 de ani și de importurile masive din ultima perioadă.
În luna noiembrie 2024, România a fost net importator de energie electrică în 79% din timp, cu importuri maxime de 2.994 MWh/h, apropiindu-se astfel de limita capacităților de import ale țării, care este de 3.500 MWh/h, potrivit adevarul.ro.
„De remarcat că în această perioadă principalul producător de energie electrică au fost CET-urile pe gaze care au reprezentat maximul de producție într o proporție de 66% din timp. Cel mai probabil o bună parte din această iarnă va fi marcată de aceeași tendință”, a mai spus expertul în energie.
Prognoza pentru această iarnă, cu temperaturi mai scăzute decât în ultimii ani, va conduce la un consum semnificativ de energie electrică și gaze în România, însă nu ar trebui să pună în pericol siguranța alimentării cu gaze pentru consumatori. Sistemul energetic va fi supus unei presiuni pentru a echilibra cererea și oferta, așa cum s-a întâmplat și vara aceasta.
Nu se preconizează modificări ale prețurilor pentru consumatorii casnici. Totuși, este posibil ca, similar cu perioada estivală, să asistăm la creșteri ale prețurilor energiei electrice pentru echilibrare, ceea ce va avea un impact asupra bugetului de stat, în contextul majorării sumelor necesare pentru compensarea furnizorilor de energie electrică.