Carnea de porc se va scumpi enorm
Anul acesta, de sărbători, românii vor avea pe masă carne de porc importată din țări precum Germania, Spania sau Chile, întrucât cea produsă în România a devenit o raritate din cauza epidemiei de pestă porcină africană care a afectat grav sectorul în ultimii 7 ani.
Doar în acest an, peste 71.000 de porci au fost sacrificați în fermele din România, iar în prezent mai sunt active 19 focare de infecție pe teritoriul țării. Având în vedere această situație, carnea de porc românească va fi și mai scumpă în perioada sărbătorilor, când se estimează o creștere a prețurilor cu 15%.
Pesta porcină africană continuă să provoace distrugeri majore în România, la 7 ani de la apariția sa. Conform datelor furnizate de ANSVSA, de la începutul acestui an au fost sacrificați peste 71.000 de porci din cauza bolii, iar extinderea sa nu s-a oprit.
În prezent, există 19 focare active în țară, iar cel mai recent a fost identificat într-o exploatație din județul Olt. Acolo, autoritățile au decis să sacrifice întreg efectivul de animale, peste 26.000 de porci, pentru a limita răspândirea virusului.
„Foarte mulți dintre colegi au ajuns să renunțe la această afacere, să își vândă fermele, pentru că riscul la care se expun în fiecare zi este același, să demareze partea de creștere a porcilor și la câteva zile virusul să intre în ferme și să le ucidă efectivele”, a spus Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, citat de Antena 3.
România, cea mai afectată țară de pesta porcină
România a fost cea mai afectată țară din Europa de pesta porcină africană. Conform unui raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, în 2023, România și Croația dețineau împreună 96% dintre focarele din Uniunea Europeană. Această situație gravă ne-a condus la un punct critic, în care suntem nevoiți să importăm carne de porc în proporție de 80%.
„Până în luna martie a anului următor în sectorul de reproducție din România fermierii noștri vor produce peste 1,5 milioane de purcei. Salvarea sectorului de porc din România este pariul meu cu Ministerul Agriculturii”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Până la redresarea sectorului, românii se confruntă cu prețuri ridicate pentru puțina carne românească disponibilă pe piață.
Datele oficiale indică faptul că, în ultimele 12 luni, carnea de porc s-a scumpit, în medie, cu 3%. În prezent, un kilogram de cotlet de porc costă aproximativ 38 lei, mușchiulețul se vinde cu aproximativ 45 lei, iar pulpa poate ajunge, în anumite cazuri, la 25 lei.
În plus, se anticipează că scumpirile nu se vor opri aici, prețurile urmând să crească cu 15% în perioada următoare, conform declarațiilor celor din industrie.
„Istoric vorbind, mereu în noiembrie prețurile cresc”, a mai spus Ioan Ladoși.
Pentru a șaptea lună consecutiv, România a înregistrat cea mai ridicată rată a inflației din întreaga Uniune Europeană.