Începând de la 1 aprilie, se vor scumpi aproape 900 de medicamente pentru care Ministerul Sănătății a identificat un risc de retragere. Despre ce medicamente este vorba, de fapt?
Aproape 900 de medicamente se vor scumpi cu 2% începând de la 1 aprilie
Prețurile maxime pentru aproape 900 de medicamente incluse în Catalogul Național al Prețurilor Medicamentelor Autorizate de Punere pe Piață în România (Canamed) vor fi majorate cu aproximativ 2%.
Această modificare afectează 892 de medicamente cu un preț de producător mai mare de 1.500 de lei. Pentru acestea, Ministerul Sănătății a identificat un risc de retragere.
Potrivit instituției, costurile ar putea depăși prețul după aplicarea unui impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.
Conform Ordinului nr. 482/2024, adaosul comercial pentru distribuitorii angro va crește de la 30 de lei la 1% + 30 de lei pentru medicamentele cu un preț de producător mai mare de 1.500 de lei.
În plus, cota de adaos comercial pentru prețul cu amănuntul al medicamentelor în farmacii va fi majorată de la 35 lei la 1% + 35 lei pentru medicamentele cu un preț cu ridicata de peste 1.500 de lei.
Noul act normativ stabilește că noile prețuri pentru cele 892 de medicamente din Canamed vor intra în vigoare începând cu 1 aprilie și vor fi valabile până la sfârșitul anului.
România trebuie să aibă propria listă cu medicamentele critice până la mijlocul acestui an
În decembrie 2023, Uniunea Europeană a adoptat lista de medicamente critice. Astfel, a identificat medicamentele esențiale ale căror lipsă ar putea afecta grav tratamentul vital al pacienților. România trebuie să implementeze o astfel de listă națională până la mijlocul anului 2024.
România are unele dintre cele mai scăzute prețuri la medicamente din UE. Iar această situație determină producătorii să își vândă produsele în alte piețe europene, unde prețurile sunt mai mari. Din acest motiv, farmaciile românești se confruntă periodic cu lipsa de medicamente.
Pentru a preveni situații precum cea din România, Uniunea Europeană a adoptat o listă de medicamente critice. Acestea prezintă un risc de dispariție de pe piața UE. Totodată, ar putea pune în pericol viețile pacienților. Indiferent dacă este vorba de afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare sau afecțiuni rare.
Lista medicamentelor critice a UE include atât medicamente inovatoare, cât și medicamente generice, destinate uzului uman și acoperă o gamă largă de domenii terapeutice, inclusiv tratamente pentru boli rare.