Din decembrie, majoritatea poliţelor auto obligatorii îi vor costa mai mult pe şoferi. Noile tarife ale asigurătorilor sunt în curs de aprobare la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Noile norme elaborate de CSA pentru poliţele obligatorii de răspundere civilă auto pe 2008 şi 2009 stabilesc limita minimă de despăgubire la un nivel de 150.000 de euro pentru anul viitor, respectiv 300.000 de euro pentru 2009.

Până în prezent, zece societăţi de asigurări au depus la CSA documentaţia privind noile tarife RCA pentru 2008. Comisia le-a aprobat tuturor menţinerea autorizaţiei de vânzare a poliţelor RCA, cu excepţia Carpatica Asigurări. Urmează notificarea tarifelor.

Creşterea limitei minime de despăgubire este principalul motiv invocat de societăţile de asigurări pentru a justifica scumpirile din decembrie. Totuşi, Aurel Badea, director Divizia Asigurări Generale Allianz Ţiriac, arată că „impactul creşterii limitei de răspundere nu este atât de mare, deoarece daune care să se apropie de 150.000 de euro sunt extrem de rare“. Există însă cel puţin alte trei motive care determină scumpirea poliţelor RCA: inflaţia tehnică (scumpirea pieselor de schimb şi a manoperei), frecvenţa daunelor (creşterea anuală este cuprinsă între 5% şi 7%) şi insuficienţa primei. „La toate maşinile de capacitate mică, prima RCA este insuficientă. În general, acest produs de asigurări nu este încă profitabil pentru piaţă şi este firesc ca, mai devreme sau mai târziu, asigurătorii să-şi dorească să treacă pe profit“, spune Badea.

Grosul daunelor, la şoferii sub 25 de ani

78-8510-37asigurari47.jpgMajorarea tarifelor RCA se va face totuşi diferenţiat. Iar diferenţa nu va fi dată doar de profilul clientului, deşi există multe societăţi care aplică astfel de criterii, ci şi de profilul societăţii de asigurări. Dacă la unii asigurători este posibil să avem majorări cu 50% ale tarifelor RCA, pentru categorii de autovehicule cu rată mai mare a daunalităţii, la companiile care vor să-şi crească cota de piaţă cu orice chip este de aşteptat ca tarifele să rămână la fel ca până acum sau să crească foarte puţin. De altfel, ARDAF, societate pentru care segmentul de poliţe RCA este linia de business de bază, a decis să micşoreze tarifele pentru 2008. Asitrans şi Generali au anunţat că au intenţia să păstreze aceleaşi tarife ca în 2007, chiar dacă decizia va fi valabilă doar pentru poliţele încheiate în decembrie anul acesta sau în primele luni din anul viitor. Mai mult, pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor clienţilor şi a contracara efectele majorării tarifelor, Asitrans a introdus, pentru prima dată în România, posibilitatea de a plăti asigurarea auto în rate. În plus, clienţii care au RCA la Asitrans vor beneficia de tractare gratuită chiar şi în cazul unor defecţiuni tehnice, care nu au legătură cu un accident.

La majorarea anunţată deja se va adăuga un procentaj de creştere, mai mare sau mai mic în funcţie de comportamentul şoferilor. Numărul accidentelor (al daunelor produse) este şi el un criteriu în stabilirea tarifului poliţei. Chiar dacă nu este de aşteptat ca sistemul bonus malus să funcţioneze în totalitate de anul viitor, asigurătorii sunt de părere că frecvenţa cea mai mică a daunelor auto se întâlneşte la şoferii care au vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani. La polul opus, tinerii conducători auto cu vârsta sub 25 de ani au o rată a daunei dublă faţă de celălalt segment, fapt care contribuie automat la scumpirea poliţei de asigurare (cel puţin la unii dintre asigurători).

Rata daunei este estimată pentru 2007 la peste 90%, iar de anul viitor, este de aşteptat să crească la 100%. „Frecvenţa daunelor nu are cum să scadă la noi, atât din cauza lipsei disciplinei în trafic, cât şi din cauza infrastructurii rutiere“, explică Aurel Badea.

În plus, populaţia Bucureştiului este mult mai mare decât cea a altor capitale europene, riscul ridicat de accidente contribuind la scumpirea poliţelor RCA şi Casco.

78-8509-37_bogdanstan_mb.jpg«Tarifele noastre vor rămâne aceleaşi în prima parte din 2008. Pot fi plătite şi în rate.»
Bogdan Stan, director general Asitrans Asigurări

78-8508-37_aurelbadea1.jpg«Săptămâna aceasta vom notifica tarifele la CSA. Prevăd o majorare medie cu 30%.»
Aurel Badea, director Asigurări Generale Allianz Ţiriac