Orezul se va scumpi treptat

Orezul se va scumpi treptat. Ne confruntăm cu cea mai severă criză a producției de orez din ultimele două decenii. Prețul orezului a crescut deja cu 15%-20%.

În India, unul dintre principalii producători de orez din întreaga lume, recolta anuală a fost afectată de seceta extremă și de inundațiile musonice. Guvernul de la New Delhi a interzis exporturile de orez cu bob lung în această vară.

În 2022, a impus o taxă de 20% pe exporturile de orez de toate tipurile pentru a-și asigura necesarul pentru populația sa, relatează Observator.

orez
SURSA FOTO: Dreamstime

Costul boabelor de cacao a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

De altfel, costul boabelor de cacao angro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. În prezent, producătorii pariază că preţurile vor rămâne la un nivel ridicat până la finalul anului 2024.

Prețul boabelor de cacao angro a crescut din cauza ploilor torenţiale şi a unui dăunător care a afectat grav arborii de cacao din Vestul Africii, o regiune responsabilă pentru două treimi din recolta mondială de boabe de cacao.

În plus, recolta de boabe de cacao a Coastei de Fildeş, cel mai mare producător mondial, ar urma să fie, în acest an, cu până la o cincime mai mică față de anul trecut.

De aceea, autoritățile locale au suspendat deja contractele de vânzăre. De altfel, în Ghana, al doilea producător mondial de cacao, producţia de boabe de cacao ar urma să scadă sub media multianuală.

„Ba mai mult, activitatea de procesare a boabelor de cacao a scăzut la nivel mondial, ceea ce înseamnă că fabricile de ciocolată au probleme în a obţine volume adecvate de materie primă, potrivit lui Fuad Mohammed Abubakar, director general la Ghana Cocoa Marketing Company UK.

„Asta e posibil să creeze al treilea an consecutiv în care lumea se va confrunta cu un deficit de aprovizionare cu boabe de cacao şi există posibilitatea ca situaţia să se repete şi anul viitor. Este clar că suntem într-o situaţie tensionată. Am putea vedea cum producătorii de ciocolată introduc batoane cu dimensiuni mai mici şi posibil preţuri mai mari.”, a explicat un analist econimic de la Banca Rabobank.