Se scumpesc din nou polițele RCA în România! Ce șoferi vor plăti cel mai mult

trafic, masini, Bucuresti

SURSA FOTO: Dreamstime

Polițe RCA mai scumpe din 2024, arată noile date oferite de ASF. Pentru o categorie de șoferi, asigurarea auto obligatorie a înregistrat cea mai mare creștere.

Polițe RCA mai scumpe din 2024

Polițe RCA mai scumpe din 2024. Anul viitor, tarifele polițelor RCA vor suferi o creștere.

Totuși, cele mai recente date publicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că majorarea va fi mult mai mică decât cea înregistrată în anii trecuți.

În datele oferite se constată creșteri moderate în comparație cu tarifele de referință din primăvară. Atunci, majorările au atins și peste 40 de procente.

Tariful de referință este un indicator orientativ, calculat pentru o perioadă de un an. Acesta nu include:

  • ajustările pentru bonificații
  • penalizări specifice fiecărui șofer asigurat în mod individual

Până în prezent, costul polițelor RCA a fost limitat până la finalul anului prin deciziile Guvernului, adoptate în contextul falimentului companiei Euroins.

Cele mai mari tarife RCA

Proprietarii de mașini cu o vârstă de 30 de ani sau mai puțin, care conduc vehicule cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc, au în continuare cele mai ridicate tarife de referință RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat un tarif de referință RCA de 4.747 de lei pentru această categorie.

Tariful a avut o ușoară creștere de 0,8% față de tariful de 4.709 lei publicat în luna februarie a acestui an.

Tariful de referință pentru șoferii cu vârste de 30 de ani sau mai mici, care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1200 cmc, înregistrează cea mai semnificativă creștere.

Această categorie are acum un tarif de referință de 1.939 de lei. Reflectă, astfel, o creștere de 6,4% în comparație cu luna februarie. Atunci, tariful era de 1.822 de lei.

Tarifele RCA pentru 2024

SURSA FOTO: Asigurare-rca.ro

Pentru șoferii cu vârste cuprinse între 31 și 40 de ani, care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2500 cmc, tariful de referință este acum de 2.793 de lei, în scădere față de 2.832 de lei înregistrat în luna februarie.

În aceeași categorie, pentru șoferii care conduc mașini electrice, tariful de referință a înregistrat o scădere de la 1.643 de lei în februarie la 1.588 de lei în decembrie.

Pentru categoria de șoferi cu vârste între 41 și 50 de ani, care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2500 cmc, tariful RCA de referință este acum de 2895 de lei. Acesta a scăzut față de 2.912 lei. Suma a fost înregistrată în februarie.

În aceeași categorie, pentru șoferii care conduc mașini electrice, tariful RCA de referință a înregistrat o scădere:

  • de la 1.509 lei în februarie
  • la 1.476 lei în decembrie

Șoferii cu vârsta de peste 60 de ani, care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2500 cmc, au un tarif RCA de referință de 2721 de lei acum. Suma este în scădere față de 2.767 de lei înregistrat în februarie.

Tarife RCA pentru persoanele juridice

Persoanele juridice care dețin mașini electrice au înregistrat o scădere a tarifului de referință. Acum, acesta este de 2.586 de lei, în comparație cu 2.736 de lei înregistrat în februarie. Reducerea este de 150 de lei.

Tariful de referință pentru persoanele juridice care dețin vehicule de transport cu o greutate mai mare de 16 tone a înregistrat o scădere de 185 de lei (-2,1%) în luna decembrie. Astfel, a ajuns la 8.609 lei, în comparație cu 8.794 de lei înregistrat în luna februarie.