Banii au devenit o resursă rară şi s-au scumpit, determinând o contracţie a activităţii de creditare în noiembrie, potrivit celui mai recent bulentin statistic publicate de BNR.

Numărul de cereri de creditare (interogări la CRB) a scăzut aproape la jumătate: 390 de mii în noiembrie, faţă de o medie lunară de circa 900.000 la nivelul lui 2008, iar soldul creditelor a scăzut.

Creditele din portofoliul băncilor a însumat în noiembrie, 224,1 miliarde de lei, în scădere cu 81 de milioane de lei faţă de octombrie, în condiţiile în care, în lunile precedente, se înregistrau creşteri lunare de 5-6 miliarde de lei. Ba mai mult, din datele BNR reiese că volumul de credite contractate de companiile private s-a restrâns cu 699 milioane de lei, ceea ce înseamnă că în luna noiembrie, doar persoanele fizice şi companiile de stat au reuşit să primească împrumuturi.

Companiile de stat au reuşit totuşi să beneficieze de împrumuturi, în condiţiile în care multe dintre ele se confruntă cu pierderi şi cu arierate. Una dintre explicaţii este faptul că finanţarea a fost primită tot de la stat: volumul creditelor acordate de băncile de stat a crescut cu 182 de milioane de lei în noiembrie, în condiţiile în care la nivelul băncilor private, tendinţa a fost opusă: o reducere a portofoliilor cu 271 de milioane de lei.

Credite mai scumpe

Persoanele fizice care s-au împrumutat în noiembrie, au primit creditele în lei la dobânzi de 17,45%, în medie, faţă de14,98% în luna precedentă. Este cea mai mare majorare a dobânzilor înregistrată într-o singură lună. Costurile creditelor de consum au crescut cu circa 2,5 puncte procentuale, până la o dobândă anuală efectivă de 22,79% (DAE include şi comisioanele), în timp ce costurile împrumuturilor pentru locuinţe au rămas relativ constante: DAE de 11,07%, faţă de 11,08% în octombrie.